Actualitate

Drumul care își păstrează eticheta de „șoseaua morții” deși numărul persoanelor decedate pe șoselele din Buzău a scăzut în prima jumătate a anului

Restricțiile de circu­lație impuse de pandemia de coronavirus chiar și pentru o lună au dus la scăderea numărului de accidente pe șoselele din județ. Potrivit unui raport al Inspectora­tului de Poliție al județului Buzău, dezbătut în Colegiul Prefectural zilele trecute, evoluția accidentelor gra­ve de circulație a înregistrat un trend descendent, atât în ceea ce privește nu­mărul, cât și urmările acestora, în prima jumă­tate a acestui an.

Astfel, în semestrul I al anului 2020 s-au înregistrat cu 17,6% mai puține accidente grave de circulație, scăderi fiind înregistrate și în ceea ce pri­vește numărul persoanelor decedate (-35,7%) și al celor rănite grav (-26,3%).

Drumul Național 2 care traversează județul Buzău rămâne însă șoseaua pe care au loc cele mai grave accidente rutiere. Spre exemplu, un sfert dintre evenimentele grave înre­gistrate în județul Buzău în primele șase luni ale anului au avut loc pe DN2E85, drumul care leagă Capitala de Moldova, declarată cea mai periculoasă din țară de către statisticienii de la Poliția Rutieră, din cauza numărului mare de accidente mortale.

Viteza neadaptată con­dițiilor de drum și indisciplina pietonilor constituie principalii factori în cazul producerii accidentelor rutiere pe șoseaua europeană. Polițiștii de la Serviciul Rutier Buzău spun că, în ciuda numeroaselor acțiuni de descurajare a vitezo­ma­nilor în trafic și a numeroaselor amenzi aplicate șoferilor indisciplinați, pe acest tronson de drum continuă să se producă evenimente grave. În județul Buzău, pe DN 2, cele mai multe evenimente rutiere se produc pe tronsonul Buzău – Rm. Sărat, tot pe această porțiune din drumul european fiind înregistrate și cele mai mari viteze de deplasare, șoferii apă­sând pedala accelerației la podea odată ce trec de podul de la Mărăcineni.

Potrivit aceluiași raport transmis Colegiului Prefectural, un trend descendent se menține și în ceea ce privește numărul accidentelor ușoare produse pe raza județului, fiind înre­gistrate cu 32,6% mai puține astfel de evenimen­te, nu­mărul persoa­nelor rănite în urma acestor accidente fiind în scădere cu 37%. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost traversarea neregulamentară a pieto­nilor și neacordarea priorității de trecere pieto­nilor.

De altfel, creșterea gra­dului de siguranță rutieră a reprezentat una dintre principalele priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și în pri­mele șase luni ale anului. Astfel, au fost desfă­șurate peste 230 de acțiuni și controale, ocazie cu care au fost constatate aproximativ 30.000 de contravenții la regimul circulației rutiere, ceea ce înseamnă peste 160 în fiecare zi. Totodată au fost reținute 3.387 permise în vederea suspendării dreptului de a conduce și au fost retrase până la remedierea defec­țiunilor 493 certificate de înmatriculare. În semestrul I al anului 2020, polițiștii buzoieni au constatat 411 infrac­țiuni la regimul circulației rutiere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker