Actualitate

Drumeții în Munții Buzăului, cu ghid profesor universitar

Când intri în Valea Lupului (localitate componentă a orașului Pătârlagele), pe DN10, din oricare parte vei veni, dinspre Buzău sau Brașov, vei găsi Pensiunea Valea Lupului. Aici, asociația non profit „Valup for You”, cu sediul la Valea Lupului, organizează lunar drumeții în Munții Buzăului.

Cezar Buterez

Expedițiile se bucură de sprijin din partea lui Cezar Buterez, profesor universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, doctor în geografie umană. Pasionat de drumeții, profesorul universitar buzoian este un bun cunoscător al vestigiilor rupestre din Masivul Ivănețu. Ansamblul de la Aluniș, Bisericuța lui Iosif, Agathonul, Chilia lui Dionisie sunt câteva dintre vestigiile rupestre aflate printre obiectivele incluse în expedițiile montane. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. Pasiunea pentru cartografie o are din copilărie, când a început să colecționeze hărți și atlase înainte să meargă la școală.

Următoarea drumeție este planificată pentru data de 18 august. Cei interesați să facă rezervare pentru această drumeție pot obține detalii la telefon 0238.500.300. Organizatorii spun că participanții vor avea parte de experiențe frumoase, în care vor avea ocazia să aprecieze liniștea și frumusețea naturii, își vor încărca plămânii cu aer curat, și se vor elibera de stres și de toate energiile negative, mișcarea în aer liber fiind un doctor foarte bun pentru oricine pășește în acele locuri minunate din zona de munte a Buzăului.

„Credem că drumețiile sunt un prilej excelent de învățare. De aceea, vom încerca împreună să deslușim toate câte ne vor ieși în cale și vom descoperi, poate, cu mirare, că prin simple cunoștințe de geografie aplicată este posibil să vedem lumea de lângă noi cu alți ochi”, spune Cornelia Fischer, președintele Asociației „Valup for You”. Ea mai consideră că de acolo, din teren, lucrurile se văd alt-fel și se pot afla multe povești despre oameni și locuri de ieri și de azi. „Drumețiile vor avea destinații surprinzătoare. Ghidul nostru va fi Cezar Buterez, un geograf tânăr care activează în cadrul Universității din București. Cezar cercetează regiunile județului Buzău de peste 10 ani, străbătând ulițele satelor și poteci mai puțin umblate”, spune fondatoarea „Valup for You”, Cornelia Fisher.

Organizaţia „Valup for You” a luat naştere odată ce Cornelia Fisher, cetăţean elveţian, a aflat de la prietenii săi – care activau în Asociaţia Amurtel România şi ajutau copiii cu dizabilităţi şi din familii dezorganizate – despre frumuseţea acestor locuri. Banii strânși de organizație din aceste expediții sunt folosiți în scopuri caritabile, în speță pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale din Pănătău, unde și există o casă pentru astfel de copii.

O asociație care promovează turismul buzoian

Asociaţia „Valup for you” este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2016, care are drept scop  realizarea de activităţi sociale, culturale, turistice şi ecologice. Prima activitate a Asociaţiei „Valup for you”  a fost un bal caritabil, profitul obţinut fiind folosit în scop social şi ecologic. Al doilea eveniment caritabil, „Legendele Valea Lupului”, a fost organizat în anul 2018, suma donată de către participanţi fiind folosită în scop social şi turistic.

Cornelia Fisher, preşedinta asociaţiei, declara pentru OPINIA în anul 2019 că şi cel de-al treilea eveniment caritabil a avut ca finalitate rezolvarea unor probleme sociale, dar şi promovarea turistică a zonei care este de o frumuseţe rară: „La acest eveniment strângem banii pentru familii defavorizate şi dorim să -re-novăm o locuinţă pentru copii cu handicap din Pănătău. Acolo avem o casă pentru copii fără nevoi speciale, dar şi pentru cei cu handicap. Mai strângem bani şi pentru realizarea unui indicator pentru Muntele Chichilău, care este lângă Pensiunea Valea Lupului, o zonă încărcată de semnificaţii istorice. Cu două mii de ani în urmă, acolo au locuit dacii. Ca dovadă, în urma săpaturilor arheologice, au fost găsite trei urme de aşezăminte clasice”, spunea Cornelia Fisher în noiembrie 2019.

Prieteni în ţară şi peste hotare

Cu toate că nu are decât cinci membri, Asociaţia de la Valea Lupului este foarte activă, reuşind cu ajutorul prietenilor şi a voluntarilor să desfăşoare inclusiv activităţi de ecologizare. „Mereu stabilim diferite scopuri acţiunilor caritabile. La celelalte baluri banii strânşi au fost folosiţi în scop social şi în scop ecologic. Cazurile sociale le identificăm singuri, dar şi prin prietenii noştri. Avem Centrul de zi «Izvorul -spe-ranţei» la Pănătău, patronat de Asociaţia «Amurtel», cu care colaborăm”, spunea Cornelia Fisher, preşedinta Asociaţiei „Valup for you”.

Organizaţia a luat naştere odată ce Cornelia Fisher, cetăţean elveţian, a aflat de la prietenii săi care activau în Asociaţia Amurtel România şi ajutau copiii cu dizabilităţi şi din familii dezorganizate despre frumuseţea acestor locuri. „După Revoluţie, au fost foarte mulţi copii abandonaţi şi după discuţii cu prietenii mei din Asociaţia «Amurtel România» care a avut membri în zona Pănătău şi Pătârlagele am ales zona. Şi Elveţia are munţi şi natură, dar aici îmi place foarte mult natura care este neatinsă. Asta e foarte interesant. La noi avem acolo un hotel, acolo un restaurant, acolo o pensiune, adică e pusă în valoare, dar asta este şi un pericol pentru natură. Trebuie să avem foarte mare atenţie şi grijă pentru natură. Ţin legătura cu prietenii din Elveţia; deocamdată nu vin foarte mulţi pentru că nu este zonă turistică; dar o să fie zonă turistică mai dezvoltată pentru că avem aşezările rupestre la Colţi, muzeul Chihlimbarului, lacul Siriu, mănăstirile Ciolanu, Cârnu, Răteşti. Asta este interesant în zonă, ca să nu mai vorbim de Vulcanii Noroioşi, un fenomen unic în Europa”, a spus Cornelia Fisher.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker