joi, 02 iulie 2020

Drama unui copil de 9 ani internat în spital, al cărui tată a murit pe masa de operaţie

Un copil 8 ani şi 11 luni din Buda, care a rămas fără tată după ce acesta a decedat, în urma unei operaţii complicate, în Spitalul Jude­ţean, a fost preluat miercuri de către specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău. Copilul era ataşat de tatăl său, un bărbat de 46 de ani din Buda, şi ajunsese şi el la Spitalul Judeţean odată cu părintele, în data de 28 mai, când au fost preluaţi de Ambulanţă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău a demarat o anchetă socială  în acest caz, despre care primăria Buda nu a dat prea multe amănunte, iar copilul, împreună cu mama sa au fost cazaţi, în data de 3 iunie, la Centrul DGASPC Buzău. Cazul a fost adus în atenţia specialiştilor Protecţiei Copilului de către asistenta social de la unitatea medicală.

„Am fost sesizaţi pe Telefonul copilului de către asistenta socială de la Spitalul Judeţean, care ne-a specificat ce s-a întâmplat şi că tatăl copilului decedase cu o zi înainte. Copilul nu ştie despre decesul tatălui. Nu a fost informat nici de personalul din spital şi nici astăzi, când noi l-am preluat”, a declarat reprezentantul DGASPC Buzău, Cristina Niculescu.

Mama a părăsit domiciliul

Imediat ce au fost sesizaţi, specialiştii de la Protecţia Copilului au luat legătura cu autorităţile locale din Buda.

„Noi am luat legătura cu cei de la autoritatea tutelară de la primăria de domiciliu pentru a obţine informaţii despre familie; informaţiile nu au fost prea concludente. Astăzi, pentru că ieri nu era externabil, am procedat la preluarea copilului din spital la Centru. A venit şi mămica copilului când a aflat ce s-a întâmplat cu concubinul dumneaei. Mămica nu şi-a pus problema să-l abandoneze. Mama şi-a arătat deschiderea de a fi alături de copil când acesta va afla vestea morţii tatălui”, a declarat Cristina Niculescu, reprezentant DGASPC.

Potrivit aceleiaşi surse, reacţia copilului la apariţia mamei a fost mai mult decât pozitivă, pentru că primul lucru pe care l-a spus copilul a fost faptul că vrea să o vadă pe mama lui şi că îi este dor de ea, iar când a văzut-o, a fost foarte vizibil ataşamentul lui faţă de ea.

Mama a povestit re­pre­zentanţilor DGASPC  că nu mai era împreună cu tatăl copilului când au fost preluaţi de Ambulanţă, pentru că plecase de câteva săptămâni de acasă pentru că bărbatul consuma mult alcool şi se săturase  de violenţele acestuia când se afla în stare de ebrietate. Acesta era motivul pentru care se retrăsese la casa părintească, a explicat femeia. Numai că, între timp, a intervenit această ­pro­blemă medicală gravă, respectiv o peritonită gene­ralizată, iar bărbatul a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi a intrat de urgenţă în operaţie.

Locuiește într-o casă fără curent electric

Familia aceasta locuia într-o casă pe care le-o oferise cineva de câţiva ani de zile.

Direcţia Generală pentru Asistenţă şi Protecţia Copilului  nu a primit un punct oficial de la autoritatea locală vizavi de condiţiile grele de trai ale acestei familii: o casă sărăcăcioasă, fără curent electric, plus că reprezentanţii primăriei nu au fost capabili să explice de ce nu cunoşteau cazul familiei, deşi sunt asistaţi sociali şi nici nu s-au sesizat că femeia este victimă a violenţei domestice.

 Ancheta DGASPC are ca prioritate interesul copilului

„Pe noi ne interesează atât  situaţia copilului, securizarea lui şi stabilizarea lui emoţională, cât şi interac­ţiunea acestuia cu mama şi îl luăm în considerare ca şi caz social, pentru că se află într-o dificultate în momentul acesta. În funcţie de evaluările care se vor face pe parte socială de către colegii mei în teren, vom vedea exact de ce servicii au nevoie, atât copilul cât şi mama pe termen mediu sau pe termen lung. Ne vom raporta la datele pe care le avem şi la interesul copilului de a fi securizat şi stabilizat emoţional”.

Se fac analize  conform procedurilor Direcţiei de Sănătate Publică

,,În momentul acesta copilul se află cu mama la izolator, pentru că aşa prevede procedura. Mama va fi testată pentru Covid, conform procedurilor Direcţiei de Sănătate Publică. Între timp se va continua evaluarea socială. Se va lua din nou legătura cu cei de la primărie, cu reprezentanţii Poliţiei, vom aştepta punctele acestora de vedere, pentru că acest copil nu are paternitatea recunoscută. Tatăl nu l-a trecut pe numele dumnealui pentru că în momentul naşterii copilului nu avea buletin, iar ulterior nu a mai făcut un demers în acest sens, iar copilul pe linie paternă nu are niciun fel de beneficii”, explică reprezentantul DGASPC, Cristina Niculescu.

Copilul şi mămica vor rămâne în centrul DGASPC Buzău şi zilele următoare întrucât vor trebui să vină rezultatele pentru Covid şi conform procedurii va dura câteva zile, iar apoi, specialiştii vor decide unde îi va fi mai bine copilului şi pentru ce perioadă.

loading...
error: Content is protected !!