Actualitate

VIDEO / Drama lui Matei Strugurel, primul român trimis la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Buzoianul Matei Stru­gurel, un bărbat de 37 de ani originar din comuna Grebănu, este primul ro­mân și, probabil, și singurul, care merge la închi­soare după ce a fost condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Curtea de Apel Ploiești a respins apelul acestuia împotriva sentinței de un an de închisoare cu executare pronunțată anul trecut, în decembrie, de magistrații buzoieni. De mențio­nat că Strugurel nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

Povestea lui Matei Strugurel a început în luna aprilie 2020, când a fugit din spitalul unde era internat în așteptarea testului COVID-19. Strugurel a spus că nu a mai avut răbdare să afle rezultatul și a fugit de frică să nu contacteze virusul. El a fost găsit într-o gară, câteva ore mai târziu, și chiar dacă testul s-a dovedit negativ, medicii au hotărât să-l țină sub observație întrucât era bolnav de tuberculoză.

Povestea lui Matei Strugurel este, de fapt, o dramă care arată cât de puțin protejează justiția persoanele cu handicap. Dintr-un filmuleț postat online, pe care îl puteți vedea mai jos, rezultă că bărbatul se află pe străzi de 15 ani, a fost crescut la orfelinat, a stat într-un centru din județul Buzău și are dizabilități mintale grave, fiind încadrat la categoria persoanelor cu handicap.

,,Am aflat că are o în­­cadrare în grad de handicap, mai precis are o dizabilitate psihică accentuată. Din discuțiile pe care le-am purtat, am aflat de la specialiștii din Râmnicu Sărat că acesta a locuit într-un centru rezidențial. Practic, face parte din foștii tineri instituționalizați. Aparent, se pare că nu a supravegheat nimeni modul în care această persoană se încadrează în societate. Certificatele cu grad de handicap vin și cu o anexă, un plan de terapii, activități și alte lucruri care trebuie să contribuie la integrarea acestei persoane în societate. Pentru că nu există atât de multe informații despre această persoană, înțeleg că e una din persoanele care s-au pierdut din sistem”, a afirmat Georgiana Pascu, program manager la organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice, citată de Ziare.com.

Identitatea bărbatului a fost dezvăluită în toată presa

O altă problemă legată de cazul lui Matei Strugurel este faptul că nu i-au fost protejate datele personale. ,,Datele nu sunt anonimizate. I-am fost prezentate numele, adresa, vârsta. Au fost jurnaliști care au vorbit cu părinții. Zici că e cel mai mare criminal care a fost dat în urmărire națională în România. Noi vorbim, totuși, de o persoană care poate să aibă dificultăți de înțelegere, o persoană vulnerabilă, care a fost instituționalizată și care s-ar putea să aibă dificultăți în a înțelege ceea ce se în­tâm­plă. Trebuiau să îi fie protejate datele cu caracter personal”, mai spune Georgiana Pascu.

Fără avocat din oficiu

Codul de Procedură Penală prevede asistență juridică obligatorie pentru infracțiuni cu pedepse mai mari de 5 ani. Infracțiunea pentru care a fost condamnat Matei Strugurel nu se încadrează însă aici, așa că cel mai probabil nu a beneficiat de un avocat din oficiu.

,,Această persoană s-a prezentat singură la spital pentru că nu se simțea bine. A plecat, apoi a fost adus cu poliția din Gara Buzău și apoi adus la spital. Între timp testul a fost negativ, dar s-a stabilit că suferea de tuberculoză. O mare parte din oamenii străzii suferă de TBC, deci nu cred că acesta era primul caz și trebuia fugărit așa. Nu știu dacă omul acela a luat la cunoștiință ce i se întâmplă. Nu știu dacă el știa ce e starea de urgență. A fugit, după care procurorul de caz a hotărât deschiderea anchetei. Procurorul a dispus trimiterea în judecată, după care Judecătoria Bu­zău l-a judecat în lipsă. Legea permitea să-i dai cu suspendare, să-i dai amen­dă, să-i dai șase luni, dar el a primit un an de zile de închisoare, și cu executare. Povestea asta ne arată cât de puțin sunt protejate persoanele cu handicap în justiție. Îți arată, probabil, și stigma și prejudecata la nivelul instanțelor”, a afirmat Georgiana Pascu.

A cerut să fie primit undeva pe timp de iarnă

În ianuarie anul acesta, bărbatul a postat pe YouTube un video filmat de el în Primăria din Râmnicu Sărat, unde s-a dus să ceară o locuință socială. ,,Am venit să cer ajutor pe timp de iarnă”, a spus bărbatul. ,,Domiciliul dumneavoastră este în Gre­bănu. Trebuie să solicitați casă socială de la Grebănu”, i-a răspuns un angajat.

,,Stăm pe drumuri, nu avem unde să stăm. Suntem amărâți, suntem vai de capul nostru. Asta e Româ­nia. Strada ne distruge pe noi. Cui să-i mai cer ajutor?”, spunea Matei Strugurel.

,,Nu s-a putut lua acordul”

Magistratul Ștefan Boroș, purtător de cuvânt al Judecătoriei Buzău, explica pentru Digi 24 cum s-a ajuns la condamnarea la închisoare cu executare pronunțată de instanța de fond: ,,Este indiferent dacă testul a fost pozitiv sau negativ. Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunității, care este o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, explica magistratul.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker