Politic

Drama familiilor afectate de incendiul de la Mușcelușa, prin ochi de politician

Incendiul din data de 17 octombrie a lăsat fără acoperiș deasupra capului șase familii din satul Mușcelușa, comuna Siriu, care locuiau în trei case. Pentru lichidarea flăcărilor – care s-au întins pe o suprafață de 600 metri pătrați -, pompierii buzoieni au avut nevoie de 17 ore. Cel mai probabil, în spatele nenorocirii se află un scurtcircuit la instalația electrică a uneia dintre locuințe, care a dus la propagarea flăcărilor și la celelalte clădiri din jur.

Daniel Țiclea

Prefectura Buzău și Primăria Siriu au inițiat demersurile necesare pentru ca familiile rămase pe drumuri să beneficieze de ajutor, iar prefectul Daniel Țiclea a transmis că, în 12 ore, au și primit răspuns favorabil solicitării venite de la Buzău. „Azi-dimineață (18 octombrie, n.r.), le spuneam colaboratorilor din Prefectura Buzău că eu chiar cred că vom reuși să ne mișcăm rapid și să convingem autoritățile centrale să aloce 12 containere din rezerva de stat pentru familiile afectate de incendiul de la Siriu. Nu știu câți credeau că vom  reuși, dar vă spun că la distanță de 12 ore, AM REUȘIT! CNSU a aprobat solicitarea și foarte curând containerele din rezerva de stat vor ajunge la Siriu!”, a transmis prefectul Buzăului.

Autoritățile centrale, întrunite în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), au hotărât ca familiile afectate de incendiu să primească de la rezerva de stat 12 containere modulare, care le vor deveni case oamenilor și vor fi dotate corespunzător, cu aeroterme, pături, saltele, perne și lenjerii de pat.

„Sprijin stabilit în cadrul C.N.S.U. pentru  familiile afectate de incendiul de proporții de luni după-amiază, înregistrat în satul Mușcelușa, comuna Siriu, județul Buzău. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat astăzi (18 octombrie, n.r.), în format hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în timpul ședinței stabilindu-se scoaterea de la rezervele de stat a 12 construcții ușoare din elemente modulate, dotate cu aeroterme, pături, saltele, perne și lenjerii de pat, pentru a fi puse la dispoziția familiilor afectate de incendiul din satul Mușcelușa, comuna Siriu, județul Buzău. Incendiul a avut loc în data de 17 octombrie 2022, a afectat 3 clădiri pe o suprafață de 600 mp, 16 oameni, între care și copii, rămânând fără acoperiș deasupra capului”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Pentru unii dramă, pentru alții prilej de dispută politică

Dacă la București situația s-a rezolvat destul de repede și într-un mod discret, pentru autoritățile de la Buzău, însă, a fost mai important care să își însușească meritul pentru fapta bună, iar atât reprezentanții Partidului Național Liberal, cât și cei ai Partidului Social Democrat, au ținut să sublinieze că meritul aparține formațiunii politice din care fac parte. Dincolo de a fi un gest de normal, drama familiilor de la Siriu s-a transformat într-un prilej de asumare a creditelor în numele partidului, abordare care, în acest context, nu face cinste nimănui.

Atât reprezentanții liberalilor, cât și cei ai social-democraților, s-au exclus reciproc din postările distribuite pe paginile de Facebook și fiecare s-a lăudat pentru promptitudinea de care a dat dovadă în acest caz. Practica este una obișnuită printre politicieni, ca fiecare să își laude formațiunea politică, însă, în acest caz, lucrurile s-au transformat aproape într-o tragicomedie.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul PSD Romeo Lungu a ținut să sublinieze faptul că meritul pentru măsurile rapide luate de autorități aparține partidului din care face parte, prin implicarea promptă a președintelui PSD Buzău, ministrul Culturii Lucian Romașcanu, care a luat legătura cu Secretarul de stat Raed Arafat și, astfel, a obținut cele 12 construcții din elemente modulate. Nici vorbă de menționarea Prefecturii Buzău sau a prefectului Daniel Țiclea în obținerea containerelor de la Guvern. De cealaltă parte, nici din postarea Prefecturii nu reiese că vreun membru al PSD Buzău ar fi contribuit în vreun fel la rezultatul final, iar cele două formațiuni politice par a se fi exclus total nu doar din propoziție, ci și din meritul pentru obținerea containerelor modulare.

Romeo Lungu

„În urma incendiului din satul Mușcelușa, comuna Siriu, în care șase familii și-au pierdut casele, la solicitarea primarului Constantin Dragoș Voicu și a mea, domnul ministru Lucian N. Romașcanu, președintele PSD Buzău, a reușit să găsească rapid o soluție la nivel național. La numai 30 de minute de când a aflat despre necazul care s-a abătut asupra celor șase familii, domnul Romașcanu a reușit să ia legătura cu Secretarul de stat Raed Arafat și a obținut de la acesta confirmarea că va trimite de urgență la Siriu 12 construcții ușoare din elemente modulate, dotate cu aeroterme, pături, saltele, perne și lenjerii de pat pentru ca oamenii să nu sufere și mai mult, acum în prag de iarnă.

În urma demersurilor întreprinse încă de aseară și a solicitărilor CLSU Siriu și CJSU Buzău astăzi s-a dat Hotărârea CNSU nr 44/18.10.2022 pentru scoaterea din rezervele de stat a unor construcții modulare pentru a fi puse la dispoziția familiilor afectate din Buzău. O dovadă în plus că, de fiecare dată, ne putem baza pe echipa PSD pentru orice problemă din comunitatea noastră‼️ Vom continua să întreprindem toate demersurile legale, astfel încât Guvernul să aloce resursele necesare pentru reconstruirea caselor”, a transmis deputatul buzoian.

Indiferent cui aparține meritul pentru obținerea containerelor, cel puțin familiile rămase pe drumuri vor avea unde să locuiască pentru o perioadă, mai ales în contextul vremii schimbătoare, cu precădere în zona de munte, unde se află satul Mușcelușa. Primăria Siriu a pus la dispoziția cetățenilor un cont bancar în care pot dona pentru a-i ajuta pe oamenii care și-au pierdut agoniseala de o viață.

Avertisment ISU Buzău: atenție la sistemele de încălzire defecte

Și pompierii fac apel la oameni să fie deosebit de atenți atunci când utilizează sistemele de încălzire, fie sobe cu sau fără acumulare de căldură, reșouri sau calorifere electrice și să nu le lase nesupravegheate. În cazul sobelor,  oameni trebuie să fie atenți la coșurile de fum, să nu fie deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din alcătuirea construcțiilor, deoarece acest lucru poate duce la izbucnirea incendiilor la locuințe și anexe gospodărești. Astfel, aceștia recomandă câteva măsuri elementare ce trebuie respectate înainte de utilizarea sistemelor de încălzire:

  • asigurați verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a sobelor și coșurilor de fum de către o persoană specializată;
  • asigurați izolarea coșurilor de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 centimetri; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire;
  • nu depozitați în podurile locuințelor materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coșurile pentru evacuarea fumului;
  • amplasați în fața ușițelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecția față de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
  • pregătiți pentru utilizare numai tipul de combustibil destinat alimentării mijloacelor de încălzire;
  • nu lăsați niciodată nesupravegheat pe termen lung sistemul de încălzire.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker