Actualitate

Drama din spatele unui dosar „din culpă“, la o vânătoare de mistreţ

Poliţia Buzău are în lucru un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, la care se adaugă cel de-al doilea cap de acuzare cu referire la nerespectarea măsurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă. Obiectul cercetărilor face trimitere la o partidă de vânătoare care, potrivit aceleiaşi surse, a fost organizată în conformitate cu regulamentele care ghidează activitatea Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău (AJVPS) şi s-a desfăşurat la două zile după Sărbătoarea de Crăciun, pe 27 decembrie 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Buzău, Ane-Mari Vrapciu, ne-a mai informat că partida de vânătoare a fost organizată pe un fond de vânătoare arondat localităţii Berca.

Din păcate, în spatele acestui dosar, care posibil să-şi fi găsit, deja, şi rezolvarea… cu suspendare, se ascunde o dramă, un episod de vânătoare recreativă ce se putea transforma chiar în tragedie! Ce va urma în expunere poate duce cu gândul la vestitele poveşti vânătoreşti, chiar dacă sursele sunt absolut credibile. Pentru a încheia lista instituţiilor implicate în prezentarea/elucidarea evenimentului chestionat de jurnalist, să amintim de faptul că directorul executiv al AJVPS Buzău, inginerul Dragoş Florin Ştefănescu, spune că „nu are nicio legătură cu ceea ce mi-aţi scris… informaţii/presupuneri”, ca răspuns la întrebarea dacă nu cumva a fost vorba despre o pândă la urs!!! Pe de altă parte, surse din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului au lăsat să se înţeleagă că „povestea vânătorească” se bazează pe un adevăr, descoperit de reprezentanții instituției la faţa locului!

Ce s-a întâmplat, de fapt?! A treia zi după Crăciun, de Sfântul Ștefan, trei prieteni vânători, membri ai AJVPS Buzău, au decis să organizeze o vânătoare la mistreţ. Nuanţă vânătorească… poliţiştii spun că pe un fond de vânătoare arondat comunei Berca, cei de la Mediu s-au abţinut, iar sursele noastre (vânători) spun că undeva prin pădurile Tisăului! După o aşteptare scurtă, a apărut şi mistreţul, cel mai tânăr dintre cei trei vânători trage, dar porcul este doar rănit! Grupul pleacă în căutarea trofeului, prin hăţişuri. La un moment dat îl descoperă, dar sunt implicaţi, fără voie, într-un episod vânătoresc ce putea avea un final tragic. Când au descoperit porcul mistreţ, la locul cu pricina era şi… un urs, care deja îşi însuşise trofeul! Nu trebuie explicat de ce ursul a atacat instantaneu, iar fuga rămăsese cea mai la îndemână soluţie pentru cei trei vânători, pentru a rămâne în viaţă. Din nefericire, cel mai tânăr dintre ei, probabil şi din lipsă de experienţă, s-a împiedicat în puşcă (nu apucase să o ia de pe umăr) şi… ursul deja era peste el. Primele lovituri i-au dislocat porţiuni de muşchi de pe pulpe şi gambe (a trimis poze prietenilor de pe patul de spital!), apoi… nuanţă vânătorească: „Mai ţin minte doar că pusesem mâinile pe gâtul ursului, care era peste mine!”. Nu se ştie dacă urmare a gălăgiei făcute de tovarăşii lui, probabil şi un foc în aer(!), ursul l-a abandonat pe tânărul vânător care, chiar dacă a dovedit că nu are experienţă, se poate considera un mare norocos!

Prietenii vânători spun că, după ce a fost externat, vânătorul norocos postează pe reţelele de socializare clipuri cu copilul, pe fundal de muzică hip-hop, după care afişează o ipostază cu un urs… doborât! La fiecare partidă, vânătorii respectă cu stricteţe regula: „Nu forţa norocul!”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker