Sănătate

Dr. Adrian Zoican, despre pandemie și situații limită

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită pe 7 aprilie, zi care coincide și cu ziua de naștere a doi medici din Spitalul Județean Buzău: dr. Adrian Zoican – șeful unității de primiri urgențe – și dr. Adrian Necula – de la Compartimentul ATI – Obstetrică-Ginecologie.

De ziua sa, dr. Adrian Zoican a ales să vorbească despre perioada dificilă, din timpul pandemiei de COVID‑19, cu situații limită și provocări, despre lucrul în echipă și empatie. A fost o perioadă grea în care accentul s-a pus pe munca în echipă, fiind un efort general. „Pandemia, pe noi, nu ne-a găsit nepregătiți, pentru că noi, practic, fiind urgentiști știm să răspundem tuturor provocărilor din sănătate, cel puțin cele legate de medicina de urgență, și trebuie să ne adaptăm cerințelor impuse de momentul respectiv. Ceea ce a fost deosebit a fost faptul că a durat foarte mult această pandemie, și durează în continuare, și a necesitat ca acest efort al angajaților U.P.U.-SMURD să fie pe o perioadă mai îndelungată. Noi, în situații excepționale, intervenim, există planul alb al spitalului, unde secția U.P.U.-SMURD are un rol aparte, când se mobilizează toți lucrătorii, dar din cauza duratei foarte lungi a acestor evenimente, a trebuit să depunem niște eforturi deosebite, pentru că, pe de o parte, au fost și lucrători din U.P.U. care s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de concedii medicale, pe de altă parte a trebuit să facem angajări pentru că a trebuit să avem forțe proaspete. Vreau să mulțumesc acestor oameni care au venit alături de noi în aceste momente delicate, oameni care merită tot respectul și toată considerația. Noi nu vom uita niciodată ce a însemnat această pandemie. În urma tuturor evenimentelor, s-au stabilit niște relații de colaborare și, într-adevăr, medicina de urgență este privită acum un pic altfel față de cum era privită înainte de pandemie.”

Crește numărul pacienților cu patologii cronice

Acum, când pericolul pare că a trecut, la SJU Buzău sunt puțini pacienți care prezintă cu Sars-Cov-2, însă, spune doctorul Adrian Zoican „a crescut numărul de prezentări ale pacienților cu patologii cronice care se fereau înainte să vină la spital sau se adresau în privat și acum au reînceput să se adreseze spitalului. Avem un număr mare de prezentări comparativ cu cel de dinaintea pandemiei. Adică, numărul de prezentări va reveni dacă nu la numărul inițial de la debutul sau de la sfârșitul perioadei de dinaintea pandemiei, eu cred că se va depăși numărul, undeva la 80.000 de prezentări, cam aceasta ar fi estimarea mea pe anul acesta.”

 

Articole similare