Educație

Două eleve din Buzău, primele două locuri la Olimpiada Națională de Arte

Liceul de Arte „Margareta Sterian” și-a îmbogățit palmaresul cu încă două premii naționale obținute, la Piatra Neamț, de elevele Ștefania Popa și Miruna Cobzaru, din clasa a XI-a B, care au participat la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor.  Este vorba despre premiul I obținut de Ștefania Popa la „Arte murale”, sub îndrumarea profesorului coordonator Valeriu Șușnea, și premiul al II-lea obținut de Miruna Cobzaru, la „Modă”, coordonată de profesoara Raluca Trufin.

Despre reușita elevei sale de la specializarea „Artă murală”, profesorul Valeriu Șușnea spune că este meritată, pentru că la olimpiada națională a ajuns în urma unei selecții riguroase. „Ea a fost selecționată pe baza unui examen pe care l-a dat la școală. La olimpiadă a reușit să întrunească un punctaj foarte mare și la desen, unde a obținut 9,66, și la a doua probă, care a fost cea mai importantă, respectiv a avut un Proiect Decorație Murală-Sgraffito a unui calcan exterior”, explică profesorul Valeriu Șușnea, care a văzut fotografia lucrării elevei sale după afișarea rezultatelor. „Am văzut lucrarea elevei Ștefania Popa. Este foarte frumoasă. Am exersat la clasă tehnica Sgraffito”, mai spune profesorul Valeriu Șușnea, care este la a patra reușită națională consecutivă cu elevii pe care îi pregătește. „Și anul trecut am obținut premiul al II-lea și în urmă cu doi an am avut tot premiul al II-lea. La Artă murală este al patrulea an când elevii mei iau premii la olimpiadă, la faza națională. Toți cei care au fost olimpici acum sunt studenți la secția de Artă Murală  la Universitatea de Artă Națională București”, mărturisește profesorul, care este și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău. Unii dintre foștii săi elevi au ajuns acum, la rândul lor profesori la Universitatea de Arte din Capitală. Unul dintre ei este Bogdan Ciobanu, în prezent cadru didactic la secția de Artă murală, unde predă Arta icoanei.

Despre Ștefania Popa aflăm de la profesorul coordonator că ea calcă pe urmele surorii sale, și ea fostă elevă a Liceului de Arte, și  de asemenea, olimpică la Artă murală.

Cea de-a doua olimpică de la Arte din acest an, Miruna Cobzaru,se bucură, de asemenea, aprecierea cadrului didactic coordonator. „De când s-a format atelierul de design vestimentar, s-a profilat printre cei mai buni. În urma selecției la nivel local a fost nominalizată pentru a participa la olimpiada națională pe secția Modă. Este un copil dedicat căreia îi place acest domeniu și prevăd un viitor frumos acestui copil”, spune despre ea profesoara Raluca Trufin. Cadrul didactic povestește că și-a îndrumat elevii să meargă la olimpiade pentru a-și verifica nivelul de pregătire, fără să le stabilească targhet care să creeze presiunea obținerii unor premii. „Eu i-am încurajat să meargă la olimpiade. Și dacă nu iau premii tot este un câștig  pentru ei participarea, pentru că acolo se întâlnesc cu viitorii colegi de facultate și își pot verifica nivelul prin comparație cu alți elevi din țară; targhetul este în primul rând să capete experiența competiției, să vadă care sunt cerințele la nivelul clasei a Xi-a și să-și descopere nivelul în raport cu ceilalți din jur. Este și un schimb de experiențe,  atât cu elevii de vârsta lor, dar și cu alți profesori din țară”, spune cadrul didactic buzoian.

Ca și colega de la Artă Murală, Miruna Cobzaru de la Modă a avut de parcurs două probe. Prima probă, ne relatează profesoara Raluca Trufin, a fost studiu portret, care a contat 25 la sută din nota finală. A doua probă a fost una de compoziție, pe fiecare specialitate în parte, cu procent de 75 la sută din notă. „Între cele două zile de examen a fost o probă de documentare în care elevii au fost invitați să facă o vizită la cele mai importante elemente muzeale și au avut situri de vizitat. Ei au făcut  o mapă de documetare. Au făcut schițe după ceea ce au văzut și cumva tema de atelier de la a doua probă a avut legătură cu acea documentare. Au trebuit să se inspire din ceea ce au văzut. A contat spiritul de observație, care reprezintă una dintre competențele cheie pe care le dezvoltăm aici, la școală. Să observi mai mult, mai în profunzime decât ceilalți, până la detaliu”, a spus profesoara Liceului de Arte Buzău.

La această competiție  națională s-au calificat nu mai puțin de zece elevi ai prestigiosului Liceu de Arte din Buzău.

Articole similare