Sănătate

Doi medici buzoieni spun cum se rezolvă rapid „pietrele la fiere”

„Pietrele la fiere”, așa cum este cunoscută în limbaj popular afecțiunea numită „colecist”, este o boală care poate provoca o serie de simptome neplăcute, de la dureri localizate sub ficat și în capul pieptului, până la senzația de greață, vărsături, balonare, gust amar sau migrene. Singura procedură medicală ce ajută la vindecarea bolii este operația, care astăzi poate fi realizată cu o recuperare rapidă și ușoară pentru bolnav. Este vorba despre operația realizată prin intermediul chirurgiei laparoscopice, minim invazive, prin care sunt prevenite complicațiile, iar pacienții pot fi externați chiar și în 24 de ore de la intervenție.

Dr. Andreea Ursăchescu, medic primar gastroenterolog în cadrul clinicii Angi San din Buzău, explică faptul că „inflamarea vezicii biliare apare ca urmare a formării calculilor biliari care pot bloca canalul cistic prin care curge bila și că acest aspect poate fi investigat cel mai bine cu ajutorul unei ecografii abdominale. Odată determinată cauza, se poate stabili abordarea chirurgicală, care poate fi clasică sau laparoscopică”. Extragerea  pe cale laparoscopică a colecistului care conține calculi  previne o serie de complicații grave ale acestei afecțiuni, cum ar fi colecistita acută, pancreatita acută sau icterul mecanic. Este o soluție chirurgicală extrem de eficientă care permite o recuperare mai rapidă, complicații și durere post-operatorie reduse, incizii mici, fără infecții și fără cicatrici mari sau inestetice, reinserție socio-profesională rapidă.

Despre acest procedeu modern de rezolvare a colecistei, respectiv colecistectomia laparoscopică, dr. Răzvan Dedu, medic primar Chirurgie Generală în cadrul clinicii Angi San, spune că „se realizează  prin trei sau patru mini-incizii, de aproximativ 0,5-1,0 cm, comparativ cu operația clasică, unde este nevoie de o incizie de 15-25 cm. Intervenția se realizează sub anestezie generală, având o durată medie de 40-50 de minute, iar pacientul poate fi externat în 24 de ore de la procedură sau chiar mai devreme, dacă nu există complicații. Scopul nostru este acela de a-i minimiza suferința, de a-i reda sănătatea și de a-i permite reinserția familială și profesională cât mai curând posibil”, explică Dedu. El mai spune că  pentru o acuratețe maximă a actului chirurgical este utilizat „instrumentar și aparatură medicală de ultimă generație precum turnul de laparoscopie Karl-Storz și device-uri specifice”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker