Actualitate

Doi interlopi buzoieni, ,,executați” de Fisc

Fiscul scoate la vânzare bunuri aparținând a doi interlopi buzoieni cu speranța că astfel vor fi acoperite, măcar parțial, prejudiciile create de aceș­tia și stabilite de instanțele de judecată care i-au condamnat pe cei doi pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. Este vorba des­pre Flauden Măcelaru, zis Vadar, condamnat definitiv pentru spălarea banilor și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, și despre Valentin Dîngălaș, zis Bididiu, condamnat pentru spălarea banilor.

Accidente înscenate pentru fraudarea asigurărilor

în cazul lui Flauden Măcelaru, Fiscul a scos la licitație jumătate dintr-un teren intravilan în supra­față de 751 m.p., etajul locuinței aflată pe terenul în cauză și anexele aferente, respectiv garaj, magazie și chioșc, la prețul de pornire de 192.873 lei exclusiv TVA, respectiv 229.518 lei.

Reamintim că, în luna februarie 2017, Flauden Măcelaru, zis Vadar, a fost condamnat definitiv pentru spălarea banilor și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, la 2 ani, 1 lună, 10 zile închisoare și 3.500 lei amendă penală, precum și 643 zile închi­­­soare, rămase de executat dintr-o condamnare anterioară. în aprilie 2015, Vadar a fost reținut, după ce s-a stabilit că, timp de un an, după ce a ieșit din pușcărie, a comis mai multe furturi în Marea Britanie, iar cu banii obținuți și-a cumpărat trei mașini pe care le-a înmatriculat pe numele unor apropiați, iar cu ele, personal sau prin interpuși, a provocat accidente rutiere, însușindu-și ulterior banii din asigurări, în sumă de peste 36.000 de lei.

Conform anchetatorilor, Vadar ar fi comis cel puțin opt accidente rutiere, patru dintre ele fiind probate. Din gruparea infracțională făceau parte, în afară de Vadar și de soția sa, alți trei buzoieni. Practic, fie Vadar, fie un apropiat de-al său, se urca la volan și provoca accidente, acroșând în mod intenționat autoturisme afla­te în trafic. Ulterior, cei doi șoferi mergeau la firma de asigurări, iar buzoianul încasa banii din asigurare.

Vadar a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de spălare de bani, complicitate la înșe­lăciune, instigare la înșe­lăciune și tentativă la înșe­lăciune, însă ceilalți membri ai grupării au fost cercetați în stare de libertate. Ulterior, doar Vadar a fost trimis în judecată, iar în luna februarie Curtea de Apel Ploiești a decis, definitiv, să-l trimită după gratii aproape patru ani. în schimb, cele trei mașini folosite în activitatea infracțională și dobândite în urma unei activități infracționale i-au fost lăsate în proprietate, după ce a încheiat un acord de recunoaștere a faptelor de înșelăciune în dauna firmelor de asigurări de la care a cerut despăgubiri ilegale.

Furturi în mai multe state europene

în cazul lui Valentin Dîngălaș, zis Bididiu s-a scos la licitație o garsonieră cu suprafața construită de 31 m.p., la prețul de pornire de 166.791 lei exclusiv TVA, respectiv 198.481 lei.

Unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din Buzău, Valentin Dîngălaș, zis Bididiu, a fost dat pe mâna judecătorilor în 2019 pentru spălare de bani după trei ani de anchetă, și a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost obligat la muncă în folosul comunității timp de 4 luni, iar instanța a dispus confiscarea a două autoturisme, dintre care unul de lux, de peste 40.000 de euro, și a unui imobil.

După doi ani de cerce­tări, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au reușit să-l trimită în fața judecătorilor, în 2019, pe Valentin Gheorghe Dîngălaș, pentru spălare de bani în formă continuată. Cercetările în cazul său începuseră cu trei ani mai devreme, în octombrie 2016 fiind reținut de polițiștii de la investigații criminale, dar elibe­rat de Parchet, care a luat decizia plasării lui sub control judiciar pentru 60 de zile.

Interlopul buzoian fuse­se dat în urmărire generală prin Interpol, fiind acuzat de autoritățile din Elveția de comiterea mai multor infracțiuni cotra patrimoniului în perioada 2021-2015, respectiv furturi în mai multe state europene, cu un prejudiciu estimat la peste 200.000 de euro. Banii proveniți din infracțiuni derulate în Spania și Elveția ar fi fost investiți, potrivit unor surse judiciare, în două autotu¬risme de lux, un BMW și un Porsche, în valoare de peste 100.000 și într-un imobil în țară, estimat la aceeași valoare. Bunurile erau însă declarate pe numele mamei sale și al concubinei.

Valentin Gheorghe Dîn­gălaș a intrat în vizorul polițiștilor buzoieni încă din anul 2010, după ce a amenințat cu un cuțit mai mulți tineri într-un supermarket din Buzău. Bididiu a reușit să dispară, dar a fost indentificat de pe camerele de supraveghere. Chemat la poliție, individul și-a trimis avocatul, iar anchetatorii au bătut pasul pe loc. Faptul că ani de zile nu i s-a întâmplat nimic, deși a fost implicat în destule scandaluri, l-a făcut să-și capete respect în lumea interlopilor.

Un comentariu

  1. Chiar credeti ca se va incumeta cineva sa liciteze pentru aceste bunuri ?
    Cine sa-si bata cuie-n talpa ?

Articole similare