Educație

Doi elevi de la Hasdeu, medalii de bronz la Olimpiada Națională de Chimie

Peste 920 de elevi de clasele VIII-XII din toată țara au participat, în perioada 4-17 aprilie, la Olimpiada Națională de Chimie. Printre concurenți s-au aflat și șapte buzoieni, iar doi dintre ei, elevi ai Colegiului Național ,,B.P. Hasdeu”, s-au întors acasă cu premii. Este vorba des­pre Eugen Piron (clasa a XII-a) și Pavel Cristian Ioniță (clasa a XI- a) care au obținut medalii de bronz.

Organizată la inițiativa comună a Universității din București și a comunității profesorilor de chimie din învățământul preuniversitar și universitar, Olimpiada Națională de Chimie s-a desfășurat anul acesta în sistem on-line, pe clase, în două etape, în cadrul cărora elevii au susținut câte o probă teoretică, fiecare cu o durată de 3 ore. În tot acest timp, elevii au fost monitorizați de profesorii din Comisia Națională, cu ajutor camerelor video, ulterior foile de răspuns fiind scanate și încărcate pe platforma concursului.

Îndrumați de profesorii Viviana Gaitanovici, res­pectiv Viorica Raicu, atât Eugen Piron, cât și Pavel Cristian Ioniță sunt nelipsiți de la concursurile și olimpiadele de chimie, iar fiecare are în palmares numeroase premii și medalii obținute cu mult studiu. Eugen Piron s-a remarcat încă din școala generală la olimpiadele școlare, iar în clasa a IX-a s-a clasat primul la selecția la ­Olim­pia­da Internațională de Chimie, unde a obținut medalie de argint. De ase­menea, Pavel Cristian Ioniță a reprezentat cu succes Colegiul Hasdeu la toate competițiile de chimie la care a parti­cipat, obținând premii și mențiuni speciale.

Amândoi spun că mo­dul de organizare a Olimpiadei de Chimie din acest an poate fi un model pentru sistemul de învățământ on-line, nu doar pentru competițiile școlare. Olimpiada de Chimie a avut loc anul acesta, după ce, în 2020, nu putut fi organizată din cauza pandemiei de Covid-19. Anul acesta, în organizarea olimpiadei de Chimie au fost implicați profesori de la patru universități – Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Vest din Timișoara și Politehnica București -, precum și 40 de profesori din învățământul preuniversitar. Inițiativa vine să contribuie la întă­rirea educației știin­țifice în școală, la crearea și consolidarea de punți între mediul universitar și cel preuniversitar și vine ca urmare a suspendării, de către Ministerul Educației Naționale, a organizării olimpiadelor naționale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker