Economic

Doi buzoieni, cei mai puternici jucători de pe piața eolienelor

Anul trecut, proiecte eoliene care însumează o capacitate de circa 1.700 MW au obținut contracte de racordare la rețea, pas important care garantează realizarea acestor investiții. Capacitatea este de 2,5 ori mai mare față de cea din anul 2021. Doi buzoieni, Gheorghe Manole și Vasile Domente, deținătorii grupului Eximprod, devin cei mai puternici jucători din acest al doilea val de investiții în parcuri de eoliene. Potrivit unor calcule realizate de Ziarul Financiar pe baza informațiilor Transelectrica, anul trecut, revenirea banilor în domeniul energiei verzi a trecut de la faza de discurs la cea de certitudine.

Proiecte eoliene cu o capacitate totală de circa 1.700 MW au obţinut în 2022 contractele de racordare la reţea, etapă esenţială în dezvoltarea unei investiţii de acest tip, care-i garantează accesul la reţea şi indică şanse foarte ridicate de realizare. În bani, aceşti 1.700 MW înseamnă investiţii de aproape 2 miliarde de euro. Totodată, anul trecut a adus o creştere semnificativă a proiectelor care au obţinut contractele de racordare faţă de 2021, de 2,5 ori în capacitate. Tot datele Transelectrica arată că primele puneri în funcţiune vor avea loc începând cu anul 2024, instalările urmând să continue până în 2027.

Galaţiul este vedeta incontestabilă a acestui nou val de investiţii în domeniul energiei eoliene, după ce în perioada de boom anterioară, 2009-2014, Constanţa a atras 80 la sută din investiţii. România are în acest moment un parc de proiecte eoliene cu o capacitate de circa 3.000 MW, care la nivelul anului 2021 a asigurat 12 la sută din energia locală. Mai departe, o treime din toată capacitataea de circa 2.400 MW care a obţinut contractele de racordare în ultimii doi ani este deţinută de doi oameni de afaceri extrem de discreţi, Gheorghe Manole şi Vasile Domente.

La Buzău urmează să se facă investiții în trei mari parcuri de eoliene, cel mai mare fiind de 441 MW. Este vorba despre o parte din vechiul proiect NERO, care ar fi putut fi realizat în 2018, atunci când Buzăul era ținta unui proiect mare în energie regenerabilă. Acest proiect este continuat acum printr-un altul care valorează jumătate de miliard de euro și are drept țintă tot județul Buzău. Este vorba despre un aviz tehnic de racordare pentru ceea ce va deveni, dacă de data aceasta se va finaliza, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Data estimată de punere în funcțiune este finalul anului 2025. Datele sunt publice, pe site-ul Transelectrica.

Conform avizului tehnic de racordare (ATR) eliberat în ajunul Crăciunului, beneficiar este firma First Look Solution SRL. Noul parc ar urma să fie racordat la linia de 400 kV Stâlpu-Gura Ialomiței. Firma First Look Solution S.R.L este beneficiarul acestui proiect, iar cel mai important acționar al acestui proiect este Emanuel Babici. Acest proiect a primit Contractul de Racordare (CR) pe 23 decembrie 2022 și urmează să fie pus în funcțiune pe 26 aprilie 2026.

Buzăul a devenit un adevărat magnet pentru investițiile în energia verde, iar multe proiecte sunt în desfășurare în zona localității Stâlpu.

Omega Eolian Project este beneficiarul celui de-al doilea proiect de eoliene din Buzău, unde acționari sunt Manole Gheorghe și Vasile Domente, cei doi oameni de afaceri care au devenit regii eolienelor în acest nou val al energiei regenerabile. Puterea acestui parc este de 129 MW, iar investiția va ajunge la 142 milioane de euro. Pentru acest proiect a fost primit Avizul Tehnic de Racordare în luna decembrie a anului 2021, iar în aprilie 2022 a fost semnat și contractul de racordare. Surprinzător este că din lunga listă de proiecte care au obținut avizele de racordare la rețea  în 2021 și 2022, acest proiect este singurul care nu are menționată data punerii în funcțiune.

Cel de-al treilea proiect din Buzău care a primit Avizul Tehnic de Racordare la Rețea în perioada anterior menționată va avea o putere de 120 MW, iar valoare investiției se va ridica la 132 milioane de euro. Beneficiarii acestui proiect sunt tot cei doi buzoieni, acționarii Omega Eolian Project SRL.

Patru parcuri în Galați și două în Buzău

Dacă în Buzău cei doi antreprenori au doar două parcuri, în Galați sunt patru parcuri eoliene pe care le vor exploata firmele celor doi. Astfel, cel mai mare are o putere de 366 MW și o investiție de 402 milioane de euro. ATR a fost primit în luna noiembrie a anului 2021, iar contractul de racordare în februarie anul trecut. Acest parc ar urma să fie pus în funcțiune în anul 2026. Celelalte trei parcuri vor avea o putere mult mai mică, comparativ cu primul, respectiv de 48 MW, 38 MW și 7 MW, investițiile fiind de 53 milioane de euro, 42 milioane de euro, respectiv 8 milioane de euro. Parcul eolian cu o putere de 48 MW ar urma să fie gata în anul 2026, în timp ce celelalte două vor fi gata cu un an mai devreme, potrivit datelor Transelectrica.

În acest moment, România asistă la formarea celui de-al doilea val de investiţii în energia verde, de data aceasta investitorii nemaiavând nevoie de scheme de sprijin, singurul lucru pe care industria îl cere la unison fiind stabilitatea legislativă. De asemenea, nivelul de fonduri disponibile pentru a finanţate proiectele de energie verde este fără precedent, sumele fiind cu atât mai mari cu cât agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a accelerat eforturile UE de a reduce dependenţa de importurile energetice.

Potrivit datelor Confidas, Gheorghe Manole este acţionar în 39 de companii, în timp ce partenerul său de business, Vasile Domente, figurează ca acţionar în 41 de companii. Manole Gheorghe şi Vasile Domente sunt cunoscuţi în special ca patroni ai grupului Eximprod. Potrivit datelor de pe site-ul Eximprod, grupul are peste 400 de angajaţi, cu companii dedicate pentru producţia de echipamente electrice, servicii de automatizări şi reţele inteligente (SCADA), software, proiecte la cheie, proiectare electrică şi dezvoltare de parcuri eoliene şi solare. În 2021, Eximprod Power Systems, una dintre firmele grupului Eximprod, a înregistrat o cifră de afaceri de 98 de milioane de lei şi un profit net de 3,8 milioane de lei.

Vasile Domente este implicat şi în domeniul vinurilor, unul dintre partenerii de business fiind nepotul său Sebastian Ghiţă, potrivit informaţiilor publice. Atât Vasile Domente, cât şi Manole Gheorghe sunt consideraţi a fi printre cei mai influenţi oameni din Buzău, în ciuda faptului că au foarte puţine apariţii publice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker