Actualitate

DOCUMENT / Reprezentanții cultelor i-au scris lui Ciolacu. Ce îi cer liderului social-democrat

Cultele religioase recunoscute în România îi transmit lui Marcel Ciolacu, atât în calitatea acestuia de lider al Partidului Social Democrat, cât și de președinte al Camerei Deputaților, solicitările lor de modificare a proiectelor de legi ale Educației, în sensul eliminării definirii „diversității” și a sintagmei privind „orientarea sexuală” din legile Educației, precum și de introducere a Religiei ca materie opțională la bacalaureat. Cei 13 reprezentanți ai cultelor formulează aceste solicitări într-o adresă comună, publicată de Edupedu.ro, care a fost transmisă lui Marcel Ciolacu la începutul săptămânii trecute, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, nu a dat curs cererilor lor inițiale, formulate înainte ca Executivul să aprobe proiectele și să le trimită în Parlament.

În scrisoarea comună către Marcel Ciolacu, datată 3 aprilie, reprezentanții cultelor transmit 14 cereri, inclusiv „eliminarea art. 2, alin 1, lit. b) – definirea diversității, a art. 224, lit. e) – obligația de a promova diversitatea în școală – și a sintagmei referitoare la «orientarea sexuală» din art. 11, alin 1 din proiectul Legii învățământului preuniversitar”, „nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere (pentru elevii care studiază Religia), în cadrul examenului național de bacalaureat” și „asigurarea organizării învățământului teologic în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat existente, ca facultăți cu dublă subordonare, adică relaționare stat și cult”. Printre semnatari se numără Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și liderii Bisericii Romano-Catolice, al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al Cultului Musulman.

Cultele au făcut aceste solicitări, inițial, luna trecută, înainte ca proiectele de legi ale educației să fie aprobate de către Guvern și trimise spre a fi dezbătute în Parlament.

În privința Religiei ca opțional pentru bacalaureat, ministrul Ligia Deca a pasat decizia către Parlament, susținând că „trebuie să ne gândim bine dacă creștem numărul probelor sau dacă excludem anumite probe pe care le avem deja”. Pe de altă parte, ea a respins afirmațiile cultelor, cum că menționarea „diversității” ar impune o „ideologie de gen”; Deca a susținut că în respectivele proiecte de lege nu există nicio mențiune a ideologiei de gen, pe când mottoul Uniunii Europene este „Uniți în diversitate”.

În ceea ce-l privește pe liderul PSD Marcel Ciolacu, căruia îi sunt adresate acum solicitările, acesta a comentat astfel, pe tema Religiei ca opțiune la bacalaureat: „Suntem creştini, ne-am crescut copiii în valorile creştine. Cum adică, eu îmi dau cu părerea dacă unul dintre copiii sau nepoţii dumneavoastră doreşte să opteze ca materie de Bacalaureat – Religia”. Tot atunci, el făcea referire și la tema „diversității”: „Cred în valorile europene, cred în dezvoltarea României accesând fondurile europene şi mai mult, implementând politicile europene în România, dar avem diversitatea noastră. Trebuie să ne apărăm unitatea prin diversitate. Mă bucur mult că încet-încet, la nivelul coaliţiei, am început să apărăm aceleaşi valori”.

Vezi AICI textul scrisorii adresate lui Marcel Ciolacu

Articole similare