Sănătate

DOCUMENT / Ce se întâmplă dacă alegi medicul care te consultă?

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate, potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul instituției.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar şi a posibilitătii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. În vederea creşterii accesului echitabil la servicii preventive de sănătate orală, una dintre măsurile propuse reprezintă pilotarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populaţia adultă finanţat din asigurări suplimentare”, se arată în document

Astfel, autoritățile medicale vor ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată. Noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, în anumite regiuni.

Vezi AICI nota de fundamentare care însoțește proiectul.

Articole similare