Cultură

Directorul Teatrului „George Ciprian”: „Am dat o șansă și tinerilor actori să se afirme”

Miercuri, 29 septembrie, a început Festivalul „Săptămâna Teatrului Tânăr”, ediția a VIII-a, la Teatrul „George Ciprian”. Organizatorii ne dau asigurări că pe parcursul a cinci zile vor fi spectacole  de bună calitate, și pentru cei mari și pentru cei mici. Astfel, Festivalul dedicat tinerilor artiști, „Săptămâna Teatrului Tânăr”, revine cu un program atractiv care se va derula până duminică, 3 octombrie. Evenimentul este organizat de Teatrul „George Ciprian”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.

Spectacolele se vor juca la sala Teatrului „George Ciprian” și la sala Consiliului Județean Buzău. Deschiderea oficială a avut loc loc miercuri seară, de la ora 19.00, cu reprezentația spectacolului „Forma lucrurilor” de Neil LaBute, regia Silviu Debu, producție a Teatrului de Comedie, București.

„Ne bucurăm că anul acesta putem deschide stagiunea Teatrului <George Ciprian> cu o nouă ediție a <Săptămânii Teatrului Tânăr>. Cu atât mai mult cu cât anul trecut nu am reușit să o facem. Este un proiect pe care l-am gândit în ideea de a atrage tinerii la teatru, de a-i face să iubească această artă. Fie ca simpli spectatori, fie ca voluntari implicați în organizarea evenimentului. De asemenea, am dat o șansă și tinerilor actori să se afirme într-un festival dedicat lor și să demonstreze că ei sunt viitorul teatrului românesc. Însă, am mai câștigat ceva. Prin calitatea spectacolelor aduse în edițiile de până acum, am câștigat ca spectatori ai acestui eveniment și publicul matur, publicul cunoscător de teatru. Sigur, respectăm toate regulile legate de protecția sanitară, făcând din sălile de teatru cu spațiu sigur, în care singura formă de contaminarea va fi cea cu teatru”, a declarat Gina Chivulescu, directorul Teatrului „George Ciprian”.

Selecția spectacolelor a fost făcută de directorul festivalului

Selecția spectacolelor a fost realizată de Vlad Trifaș, directorul festivalului, împreună cu Oana Borș, teatrolog, reunind producții al căror spirit tânăr va molipsi publicul prezent în sală. Generațiile de actori se vor întâlni pe scena teatrului buzoian, într-un dialog artistic care va pune în evidență scopul acestui eveniment: promovarea tinerilor creatori și păstrarea unei tinereți spirituale atât pentru cei de pe scenă, cât și pentru cei din sală. Publicul buzoian este invitat să urmărească producții ale teatrelor din București și din țară și să (re)descopere texte clasice sau contemporane.

Despre obiectivele ediției din 2021 și criteriile de selecție, Vlad Trifaș, directorul festivalului menționează: „Prin spectacolele selecționate ne-am propus să aducem pe scenă nu doar tinerețea fizică, ci și pe cea sufletească, o tinerețe spirituală care apropie vârstele punându-le în dialog. În același timp, acest demers concret ce a îmbrăcat forma unui festival, a avut și are la bază iterarea cu consecvență a unui crez: avem nevoie de teatru, așa cum avem nevoie de orice act cultural. Cultura ne formează determinându-ne, definindu-ne. De aceea, avem datoria de a o menține vie pentru că și ea, la rândul ei, ne răsplătește înzecit ținându-ne pe noi vii. Ca indivizi. Ca societate. A lupta pentru cultură într-o situație de criză devine aproape un act manifest pe care ni l-am asumat cu deplina conștiință a importanței și valorii sale. Mai mult, întoarcerea în sala de spectacol, după diverse alte experimente exersate în această perioadă, înseamnă întoarcere la adevărat emoție  pe care numai  scena de teatru o poate da. Înseamnă repunerea teatrului  în sensul său firesc”.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului pandemic.

Program „Săptămâna Teatrului Tânăr”, ediția a VIII-a:

  • Miercuri, 29 septembrie, ora 19.00, sala Teatrului „George Ciprian”, FORMA LUCRURILOR de Neil LaBute, regia Silviu Debu (Teatrul de Comedie, București)
  •  Joi, 30 septembrie, ora 19.00, sala Teatrului „George Ciprian”, JURJAC, textul și regia Daniel Chirilă (Platforma Culturală Frilensăr & Teatrul de Animație „Țăndărică”, București)
  • Vineri, 1 octombrie, ora 19.00, sala Teatrului „George Ciprian”, GENUL ACUZATIV, textul și regia Mimi Brănescu (Teatrul „Regina Maria”, Oradea – Trupa „Iosif Vulcan”)
  • Sâmbătă, 2 octombrie, ora 19.00, sala Teatrului „George Ciprian”, EMISIE: TITANIC VALS \\ ÎN DIRECT LA MICROFON // după Tudor Mușatescu, regia Matei Lucaci-Grunberg (Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea)
  • Duminică, 3 octombrie, ora 19.00, sala Teatrului „George Ciprian”, GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA, adaptare de Vlad Trifaș după Carlo Goldoni, regia Vlad Trifaș (Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești)

Spectacole pentru copii

  • Sâmbătă, 2 octombrie, ora 11.00, sala Consiliului Județean Buzău, S.O.S. DISPAR POVEȘTILE, un spectacol de Oana Răsuceanu (Asociația Culturală pentru Educație prin Artă)
  • Duminică, 3 octombrie, ora 11.00, Sala Consiliului Județean Buzău, CARINA PE DRUMUL SPRE CASĂ, un spectacol de Oana Răsuceanu (Asociația Culturală pentru Educație prin Artă)

Biletele pot fi achiziționate online pe pagina teatrului sau de la agenția de bilete a Teatrului „George Ciprian”. Programul integral poate fi consultat pe www.teatrulgeorgeciprian.ro și pe paginile de Facebook ale evenimentului: event Facebook.

 

Articole similare