Cultură

„Diamantele lacrimii”, lansată de Dumitru Ion Dincă la Bookfest

De câteva zile a apărut cartea de poezie „Diamantele lacrimii” de Dumitru Ion Dincă tradusă în limba germană (Diamantentränen) de un neobosit promotor al literaturii române contemporane în lume. Este vorba de Christian W. Schenk, care finalizează în prezent o vastă panoramă a poeziei române, de la Ienăchiță Văcărescu la autorii de astăzi, organizată în patru mari volume, în format academic.

Referitor la cartea lui Dumitru Ion Dincă, acesta precizează că este un volum de poezie care elogiază virtuțile femeii: sentimentul de libertate totală, dragostea atingând cote niciodată bănuite la un autor zgârcit cu dezvăluirea unor stări apoteotice: „cireșele din sfârcurile tale / cad îmbătate de parfumul fin / ca și nisipul ce plânge pe o plajă / în primăvara noastră-un arlechin / anunță cerbii clipei să-i doboare / clepsidra uriașă de la poli / o altă clipă nisipul se adaugă / timpului ca să nu mai mori / sub lespezi dislocate de părul tău / înnobilat de alge și de scoici…” (Uriașa clepsidră).

De remarcat este faptul că poetul, înspăimântat de agresiunea citadină, imaginează arme de apărare împotriva oricărei intruziuni restabilind relația cu divinitatea știindu-și trupul tras în cearcănul păcatului, omul ajunge, până la urmă și nu cu totul, la o împăcare cu sine.

Cartea va fi lansată la cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 24-28 mai, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.

Articole similare