Economic

Dezvoltatorii unui parc eolian din Buzău caută finanțare BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unui împrumut prioritar de până la 45,9 milioane de euro companiei Urleasca Wind Farm SRL, un vehicul cu scop special (SPV) înființat în România pentru a construi și opera un parc eolian din Brăila.

BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie regenerabilă a dezvoltatorului imobiliar israelian BIG Shopping Centers, vrea să împrumute 46 milioane de euro pentru construcția unui parc eolian de 102 MW în județul Brăila, proiect achiziționat de la o companie românească în 2021 și estimat să genereze 270 GWh de energie electrică pe an.

Situat în satul Urleasca din comuna brăileană Traian, noul parc eolian va avea 17 turbine cu o capacitate de 6 MW fiecare. Costul total al proiectului este estimat la 109 milioane de euro, din care o sumă de 7 milioane de euro a reprezentat plata achiziției companiei românești ce deținea drepturile de dezvoltare și construcție.

Urleasca Wind Farm este deținută în totalitate de BIG Energia Holdings, cu sediul în Ungaria, care, la rândul ei, este deținută de BIG Shopping Centers și MEGA OR Holdings, companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice, ambele listate la bursa de la Tel Aviv. BIG Shopping Centers deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din țară, AFI Ploiești și AFI Brașov. Parcul eolian Urleasca este primul proiect al israelienilor pe piața românească de energie regenerabilă.

BIG Energia Holdings a cumpărat ulterior alte două proiecte eoliene în România, cu o capacitate de 120 MW și, respectiv 40 MW. Costurile cu investițiile în cele două proiecte sunt estimate la peste 160 milioane de euro.

Separat, BERD a anunțat că analizează acordarea unui împrumut în sumă nespecificată companiilor Rezolv Energy și Low Carbon, dezvoltatorii parcului eolian Vifor din județul Buzău, cu o capacitate preconizată de aproximativ 461 MW. Dacă va fi aprobat, împrumutul va fi acordat SPV-ului First Look Solutions S.A., societate deținută de Rezolv Energy (51 la sută) și Low Carbon (49 la sută), înființată cu scopul unic de a implementa proiectul eolian din Buzău.

Buzăul a devenit un adevărat pol al energiei verzi, iar în următorii ani multe proiecte urmează să se implementeze aici. Cele mai multe parcuri eoliene din Buzău vor fi înființate în comuna Stâlpu. Încă nu se știe cu exactitate localitatea în care parcul eolian al companiilor Rezolv Energy și Low Carbon vor înființa parcul Vifor.

Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar, de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operațională.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker