Opinii

Dezlănțuirea unui tovarăș general la adresa NATO și SUA

Generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP și, la începutul anilor 2000, fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu – care, potrivit unor surse media, centraliza documentele secrete trimise Președinției de serviciile de informații –, se dezlănțuie, din nou, împotriva NATO și a SUA pe care le acuză că ne-au transformat „într-o provincie vasală”, că ne-au luat „bunurile și banii” și ne-au determinat „să ne facem dușman colosul de la Răsărit”. Așezată sub masca „imparțialității” și a „neutralității”, diatriba acestui general este de fapt un delir pro-putinist. Iată câteva paragrafe:

„Văd trupe și tehnică ­mi­litară ale SUA, aduse în apropierea granițelor ­Fe­derației Ruse, și nu invers. Văd americanii în continuă ofensivă spre Est, acaparând, precum scabia, și dominând țară după țară, pe care le transformă apoi în feude vasale și în care-și impun regulile. An după an crează (pentru știința autorului, creează, n.r.) noi baze ­mi­litare și își extind dominația și sistemele militare, inclusiv pe cele nucleare, creând o adevărată centură în jurul Rusiei și nu numai. Vine firesc întrebarea: de ce? Ce caută americanii la mii de kilometri de țara lor? De ce ei au dreptul să meargă cu trupe pe teritoriul altor state, iar Rusia nu are voie să își staționeze forțele acolo unde vrea pe propriul te­ritoriu?”.

Curat „imparțial”!… Deci, în viziunea tovarășului general Iliescu, NATO este structură ofensivă, SUA reprezintă o putere expansionistă, comparată cu râia, iar președintele rus, Vladi­mir Putin, de fapt nu invadează, nu atacă, ci, ca un patriot ce este, își apără țara. Iar ceea ce face acum armata rusă în Ucraina – teritoriu rusesc, după cum rezultă din diatriba tovară­șului general –, adică invazia și atacarea, reprezintă o banală staționare. Că soldații trimiși de Putin calcă sub tancuri o țară independentă și suverană și aruncă în aer obiective civile, inclusiv spitale, maternități, că au obli­gat la exod milioane de oameni, acestea sunt detalii nesemnificative…

„Nu am văzut niciun soldat rus la granițele SUA, dar am văzut cu miile americani la granițele Federației Ruse”, continuă generalul Iliescu. ,,Nu am văzut armament și tehnică de luptă rusești duse în apropierea granițelor SUA, dar am văzut o multitudine, inclusiv scuturi antirachetă, aduse de americani în Europa, în țările despre care ­promi­seseră că nu le vor primi în NATO, care cunoașteți foarte bine că este doar un instrument de promovare a intereselor americane”.

Adică, tovarășul general se preface a nu cunoaște statutul NATO, nici faptul că scutul de la Deveselu are rol defensiv, care păzește Româ­nia și Europa de un potențial atac cu rachete dictat de la Kremlin.

„Dacă Putin este un mare om politic, un mare lider planetar, Zelenski este un bun actor și atât. Îmi cer scuze că îl compar pe Putin cu Zelenski! Este cum ai compara un munte cu o movilă. Zelenski nu are decât un tricou și multă nesimțire, tupeu de mic actoraș (…) Ceea ce este mai grav este faptul că văd un președinte american senil, incapabil să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina și pe mapamond, cu momente de rătăcire și de pierdere a memoriei, uneori dând senzația că se află într-o lume paralelă, total dominat de Putin în confruntările directe”.

După metafore cu rol de minimalizare la adresa lui Volodimir Zelenski, tovarășul general trece, iată, și la defăimarea președintelui Joe Biden, cu același scop: încercarea de reducere în mentalul colectiv la statutul de cantitate neglijabilă, de atragere a disprețului public la adresa ,,dușmanului”. Tehnici de demonizare patentate în vremea lui Stalin, rafinate de KGB-ul sovietic…

De altfel, tovarășul ­ge­neral Dumitru „Mitică” Iliescu – avansat, pe parcursul a câțiva ani, în primele mandate de președinte ale lui Ion Iliescu, de la gradul de căpitan la cel de general de divizie – nu este la prima ieșire de acest gen. Prin 2017 l-a jignit într-un mod mizerabil și pe fostul ambasador al SUA la București, Hans Klemm, cerând apoi Casei Albe, printr-o scrisoare ­des­chisă, retragerea de la post a acestuia. Pe motiv că, cică, ,,a jignit continuu poporul român și se amestecă în mod brutal în problemele noastre interne. (…) Nu-l dorim pe Klemm în țara noastră și vă solicităm să îl retrageți de la post”. Nu e clar în numele cui a vorbit generalul Iliescu și cine l-a acreditat să o facă, în afara unui cerc de tovarăși cu nostalgia comunismului sovietic.

Și în rezervă fiind, acest general este o rușine pentru Armata României, pentru Armata unui stat membru NATO.

Text publicat în ,,Pute­rea a cincea

Articole similare