Cultură

Destinațiile „Art Nouveau”, în preferințele turiștilor

Publicația „European Best Destinations”  a nominalizat, recent, Oradea ca fiind cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa. „În Oradea veți descoperi decorațiuni și fierărie incredibile și o evoluție de la stilul Art Nouveau la Art Deco, în special în Hôtel Parc,” menționează publicația, citată de www.urban.ro. La Oradea,  una dintre clădirile de patrimoniu, Casa Darvas – La Roche, reabilitată integral, restaurată și amenajată, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din România.

În România, mişcarea Art Nouveau, „stilul 1900”, cum a fost supranumit de către unii,  a fost preluată de marii arhitecţi ai perioadei respective, cel mai cunoscut fiind Ion Mincu. Arhitecții vremii au căutat să integreze subtil motive populare româneşti şi elemente laice în creaţiile lor.

Cele mai multe construcţii de acest tip se află în Capitală. Stilul se regăsește  în toată splendoarea sa, spre exemplu,  în componenţa unor biserici din centrul orașului.

Reamintim că și Buzăul se poate mândri cu câteva clădiri importante în care se regăsesc elemente de Art Nouveau.  În primul rând, amintim aici clădirea emblematică a oraşului Buzău,Palatul Comunal,  care fost construit între anii 1899 şi 1903, cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat, până în 1918.

Palatul de la Buzău este cea mai flamboaiantă creaţie a lui Săvulescu, care combină elemente neoromâneşti, în parte redate într-o matrice Art Nouveau, cu motive arhitecturale locale inspirate din cele care se găsesc la casele de negustori sau boieri buzoieni, precum şi forme decorative ce fac trimitere la viţa-de-vie, o importantă componentă a economiei zonei. Impozanta construcţie a fost inaugurată în toamna anului 1903, iar recepţia s-a făcut la 16 decembrie 1903, în prezenţa unor personalităţi ale vremii, precum Regele Carol I, prinţul Ferdinand, Armand Călinescu, Tache Ionescu, Nicolae Iorga, Alexandru Marghiloman şi alţii.

Alături de Palatul Comunal amintim și magnifica clădire de secol XIX, în stil Art Nouveau și Rococo a vechiului spital al Buzăului,„Brătianu” – numit după I.C. Brătianu, prim-ministrul din vremea acea -, care a fost inaugurat în 1896, clădire care este reabilitată în prezent de Consiliul Județean Buzău.

Articole similare