Politic

Deputatul Ungureanu a reușit să își angajeze soția la stat, cu un salariu de 10 ori mai mare decât la privat

Loredana Ungureanu, „un obscur dermatolog din Cluj”, soția deputatului USR-PLUS de Buzău Emanuel Ungurea­nu, a reușit să se angajeze la stat după opt ani de încercări eșuate, scrie PSNews, citând o postare pe Facebook a jurnalistului Stelian Negrea. ,,Va câștiga de zece ori mai mult ca în privat”, scrie acesta.

,,Actuala conducere a spitalului de urgență din Cluj a decis pe 1 iulie să o încadreze pe Loredana Ungureanu, alături de alți trei medici dermatologi, la o secție de dermato-venerice care nu are, pur și simplu, activitate. Angajarea s-a făcut la pachet, pentru a se crea o aparență de legalitate și transparență și în plină vară a concediilor. Actuala conducere a spitalului de urgență din Cluj este agreată de deputatul USR la a cărei instalare a pus umărul. El a fost unul din criticii vehemenți ai fostelor conduceri ale spitalului de urgență din Cluj care nu-i găseau loc soției la acest spital de stat. În privat, soția deputatului câștiga modesta sumă de 600 de lei. Acum la stat va câștiga 5-6.000 de lei, de zece ori mai mult. Și mai are șansa să-și direcționeze pacienții de la stat către clinica privată”, precizează Stelian Negrea.

În luna februarie a acestui an, ,,Newsweek Româ­nia” scria că soția deputatului USR de Buzău Emanuel Ungureanu, medicul dermatolog Loredana Ungureanu, cadru universitar la Cluj, încearcă de opt ani să se angajeze în sistemul public de sănătate. Probabil deloc întâm­plător, prima decizie de înlocuire a conducerii unui spital făcută de noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost cea a Spitalului de urgență Cluj Napoca. Astfel, în primele zile ale lui ianuarie 2021, Petru Șușcă, fostul director al spitalului, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, erau schimbați prin revocarea unui ordin de ministru. Deputatul Ungurea­nu, una din vocile critice ale sistemului public de sănătate, declara, însă, că decizia a venit ca urmare a unui raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății făcut în urma sesizărilor sale. Și, coinicidență!, Constantin Dina, șeful corpului de control, a fost angajat cu jumătate de normă la cabinetul parlamentar al, ați ghicit!, deputatului Emanu­el Ungureanu.

Conform sursei citate, soția acestuia, Loredana Ungureanu, medic primar dermatolog, încerca, de mai bine de opt ani, să se angajeze la stat, chiar la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație. A dat spitalul în judecată, dar a pierdut în Justiție. Emanuel Ungureanu a afirmat pentru ,,DiscoverProject” că nu și-ar fi ajutat niciodată soția în cariera profesională. Șirul coincidențelor continuă însă prin faptul că noua conducere a Spitalului de Urgență clujean a părut din start favorabilă găsirii unei soluții, căutând activ, chiar la prima ședință, posturi noi la secția de dermatologie a spitalului.

,,Conflictul dintre soții Ungureanu și conducerea spitalului s-a purtat pe toate fronturile, cu toate armele și în toate formele. În Justiție, în mass-media, în parlament, în Guvern la vedere și pe culoarele acestuia, pe plan personal și profesional. S-au folosit cuvinte grele și s-au adus acuze și mai grele croșetate în jurul incompetenței și a corupției. Astfel de conflicte sunt emblematice pentru spitalele publice românești sugrumate de lipsa cronică de finanțare, de risipa banului public și de corupția endemică”, scria ,,Newsweek România”.

Loredana Ungureanu este șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Este cadru didactic la această universitate, fiind remunerată cu o sumă ce reprezintă apro­ximativ jumătate din veniturile de parlamentar ale soțului, Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS de Buzău, aflat acum la cel de-al doilea mandat. Timp de trei ani, în perioada 2011-2014, Lore­dana Ungureanu a făcut gărzi la secția clinică Dermatovenerologie și la Spitalul Județean de Urgență Cluj Napoca.

Articole similare