marți, 02 iunie 2020

Deputatul Sebastian Radu propune înființarea unui centru de permanență în incinta Spitalului Județean

Aglomerarea unităților de primiri urgențe este una dintre problemele cu care se confruntă zilnic spitalele din România, iar cele din județul Buzău nu fac excepție; oricât de bine ar fi organizată o unitate medicală, fluxul de pacienți, mai ales noaptea și în zilele de sâmbătă și duminică, pot pune în dificultate desfășurarea activității și promptitudinea în rezolvarea cazurilor care se prezintă la UPU, se arată într-un comunicat de presă al deputatului social-democrat de Buzău Sebastian Radu.

Acesta mai spune că, la nivel național, Ministerul Sănătății a stabilit recent un protocol de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe care, cu ajutorul unui algoritm clar, asigură prioritizarea accesului pacienților la îngrijiri medicale în mod transparent. Dar, pentru degrevarea unităților de primiri urgențe și pentru asigurarea accesului pacienților la servicii medicale există și posibilitățile pe care le oferă Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței ­me­dicale primare prin centrele de permanență.

În acest sens, parlamentarul social-democrat buzoian, care este și membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a decis să se adreseze autorităților din Buzău, la nivel de județ, dar și local, pentru a-i încuraja să inițieze și să dezvolte un dialog instituțio­nal care să ducă la găsirea de soluții pentru înființarea mai multor centre de permanență. „Centrele de permanență pot asigura asistența medicală în afara orelor de program ale medicilor de familie. S-ar scădea astfel în mod semnificativ numărul celor care se prezintă la unitățile de pri­miri urgențe ale spitalelor, cetă­țenii ar avea posibilitatea să beneficieze de servicii ­me­dicale mai aproape de zonele în care locuiesc, iar pentru cazurile care prezintă necesitatea intervenției urgente, apelurile la ambulanță venite din partea centrului de permanență sunt preluate cu prioritate”, spune Sebastian Radu.

Deputatul buzoian a identificat și un prim spațiu care ar putea găzdui un astfel de centru, chiar în cadrul Spitalului Județean Buzău, unde s-ar putea utiliza cabinetele de medicină din ambulatoriu care au program preponderent dimineața: „Acest spațiu oferă avantajul poziționării în imediata apropiere a Unității de Primiri Urgențe a spitalului. Trebuie analizată fezabilitatea acestui proiect, motiv pentru care alături de Direcția de Sănătate Publică Buzău, Consiliul Județean și Primăria Buzău, m-am adresat și ­ma­nagerului Spitalului Județean de Urgență, domnul Damian, pentru a-i solicita disponibi­litatea și expertiza în ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în pro­xi­mitatea UPU. Sunt convins că există soluții care pot duce la îmbunătățirea serviciilor medicale de care beneficiază buzoienii dar și a condițiilor din spitalele în care funcționează unități de primiri urgențe și îmi exprim disponibilitatea de a susține ideile care vor pune în practică o viitoare rețea de centre de permanență, disponibilitate pe care au arătat-o și conducătorii instituțiilor cu care am discutat până acum”, mai spune deputatul social-democrat buzoian Sebastian Radu.

În momentul de față, în județul Buzău există trei centre de permanență, la Berca, Vernești și Vintilă Vodă.

loading...
error: Content is protected !!