Politic

Deputatul de Buzău Nicolae Roman, exclus din partid

Pentru declarații scandaloase despre războiul din Ucraina

Alternativa Dreaptă a anunțat excluderea din partid a deputaților Daniel-Gheorghe Rusu și Nicolae Roman inclusiv din considerente ce țin de o serie de disensiuni pe teme de politică externă. Aceștia se alăturaseră partidului Alternativa Dreaptă în luna mai, după ce au părăsit formațiunea politică pe listele căreia au fost aleși în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor.

„Partidul Alternativa Dreaptă a decis încheierea colaborării cu domnii deputaţi Daniel-Gheorghe Rusu şi Nicolae N. Roman. Cauzele acestui sfârşit sunt reprezentate de viziunile diferite ale celor două părţi (partidul şi deputaţii) asupra a mai multor tematici ce ţin de politica internă şi externă. Le mulţumim pentru colaborare şi le urăm succes în a îşi duce la îndeplinire restul mandatului parlamentar domnilor Rusu şi Roman”, a transmis Alternativa Dreaptă pe Facebook. În urma acestei decizii, Alternativa Dreaptă a rămas cu doar doi parlamentari, deputatul Dănuț Aelenei și senatorul Evdochia Aelenei.

Potrivit surselor Podul.ro, principalul considerent în baza căruia s-a luat decizia excluderii deputatului Nicolae Roman, parlamentar de Buzău și fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” este reprezentat de abordarea anti-occidentală a acestuia în materie de politică externă. Pe parcursul unei conferințe de presă susținute pe 15 octombrie la Buzău, deputatul Nicolae Roman a avut o poziție halucinantă cu privire la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. Concret, Nicolae Roman a vorbit despre „așa-zisul conflict” din Ucraina, susținând practic narativa Kremlinului potrivit căreia în Ucraina se desfășoară o „operațiune specială”.

Mai mult decât atât, Nicolae Roman a spus că nu înțelege motivul atacurilor din acel moment asupra ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Dîncu propusese ca SUA și alte țări din NATO să fie cele ce negociază concesii teritoriale, întrucât puterea de la Kiev nu-și poate asuma politic cedarea unor teritorii către Rusia. Deputatul Alternativa Dreaptă a făcut chiar o paralelă între Dîncu și fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Kissinger sugerase în luna mai la forumul de la Davos că Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia. Însă, acesta și-a schimbat între timp poziția, subliniind în luna iulie, într-un interviu acordat postului public de televiziune german ZDF, că renunțarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor. Această ultimă abordare a fostului secretar de stat american nu a mai fost auzită de Nicolae Roman, deputatul avântându-se în a face deplasata paralelă între Dîncu și Kissinger.

Ce a declarat Nicolae Roman: „După părerea mea, domnul Dîncu este la ora aceasta la nivelul domnului Kissinger, fiindcă numai dumnealor au avut aceleași probleme. Nu știu de ce a apărut atacul ăsta pe domnul Dîncu când domnia sa are chiar multe treburi de făcut pentru România, având la vedere că la ora aceasta conflictul în proximitatea granițelor noastre atinge cota maximă economică. Dumneavoastră, presa de Buzău, știți părerea mea despre așa-zisul conflict”.

Ce declarase Dîncu la Prima TV:

„Războiul va mai continua (…) Singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită, să-și asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”.

Ulterior, deputatul-general Nicolae Roman și-a reevaluat poziția, dar cu toate acestea a comis-o din nou, precizând, pe 21 octombrie, că paradigma s-a schimbat și abia „acuma ne găsim într-un adevărat război”, ca și cum din luna februarie până în octombrie a fost vorba despre altceva sau, dacă suntem și mai riguroși din punct de vedere istoric, merită să-i reamintim parlamentarului în cauză că războiul a început de fapt în 2014 odată cu anexarea ilegală a Crimeei de către Kremlin și cu conflictul armat din Donbas. „Vă atenționam în urmă cu câteva luni și v-aș ruga să vă aduceți aminte asupra faptului că la granițele de est ale României paradigma se va schimba. Acuma ne găsim într-un adevărat război. Acum avem de-a face cu acțiuni care duc spre genocid. Am speranța că această nenorocire la care dragii mei, fiți foarte atenți, țara care duce cel mai greu efort în sprijinul populației ucrainene și nu uitați că noi avem pe teritoriul României ucraineni, nu uitați faptul și nu vă fac un secret prin a vă spune că în partidul nostru avem ucraineni în poziții de conducere. Problema va fi următoarea: România va trebui să fie foarte, foarte atentă în a negocia și în a-și prezerva valorile, mai ales cele economice, să țină mai mult la mediul de afaceri românesc și să aducă aminte conducătorilor europeni că România face cel mai mare efort în a sprijini poporul ucrainean greu încercat”, a spus Nicolae Roman într-o conferință de presă susținută pe 21 octombrie.

Spuneam acum câteva zile următorul lucru și-l mai spun și acum, că în ceea ce se întâmplă la granițele de est ale României, statul european cu cele mai mari pierderi, cu cele mai mari eforturi în sprijinul populației greu încercate, îl face România. Ce primește în schimb România? Primește batjocura de la unii așa-ziși europeni?!”, a mai spus Roman pe parcursul unei conferințe de presă a Partidului Alternativa Dreaptă din 24 octombrie, criticând în acest context faptul că România nu e primită în Spațiul Schengen, deși e solidară cu poporul ucrainean, însă propagând același fake news potrivit căruia țara noastră are parte de cele mai mari pierderi la nivel european de pe urma implicării în această cauză.

Cine este Nicolae Roman

Strălucitor prin absența din viața politică buzoiană, Nicolae Roman a fost ales deputat de Buzău pe listele AUR, partid pe care l-a părăsit la finalul lunii martie. El este general în rezervă al Armatei Române, iar în 2007 a absolvit cursuri postuniversitare de „Securita-te și bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare. În urmă cu câteva luni, Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR), instituție din cadrul Guvernului României, a propus retragerea certificatului de revoluționar al acestuia. Potrivit presei centrale, Nicolae Roman ar fi fost implicat în acțiunile armatei de reprimare a Revoluției de la Timișoara. Într-o listă a unităților militare care au participat la represiune, publicată de către Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 Timișoara, se regăsește și UM 01185 – Regimentul Mecanizat, în care, la vremea res­pectivă, Nicolae Roman era căpitan. Regimentul său a participat la acțiunile împotriva manifestanților încă din noaptea de 16/17 decembrie 1989.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker