Actualitate

Denunţătorul din dosarul retrocedării cu cântec a unui teren din Buzău, reaudiat

Procurorii Direcţiei Na­ţionale Anticorupţie au cerut şi au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  reaudierea denunţătorului din dosarul retrocedării dubioase a 15 hectare de teren din munici­piul Buzău, dosar în care, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bâgiu şi omul de afaceri Gheorghe Doloiu au fost achitaţi în primă instanţă pentru spălare de bani.

Aceeaşi solicitare a venit şi din partea fostului ministru de Interne Cristian David, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În plus, instanţa a dispus emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a comunica dacă au fost efectuate acte, în timpul urmăririi penale, de către lucrători din alte structuri care nu aveau calitatea de organe judiciare (SRI, DIPI) sau alte instituţii, iar în caz afirmativ să precizeze în ce au constat aceste acte.

Dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a scăpat în primă instanţă de condamnare, la fel ca şi omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, pentru implicare în retrocedarea pe lângă lege a 15 hectare de teren în municipiul Buzău a ajuns în septembrie la un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi tot atunci completul care a judecat pe fond cauza a motivat sentinţa în dosarul de mare corupţie, în care fostul ministru de Interne Cristian David a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă pentru retrocedarea terenului respectiv. Decizia completului de judecată a fost contestată însă doar de unul dintre cei patru inculpaţi, respectiv Cristian David, de Direcţia Naţională Anticorupţie şi, surprinzător, de denunţătorul din dosar, Adrian Mladin, cel care, ar fi cotizat cu sume importante la decidenţii de la acea vreme ai Buzăului pentru a putea intra în po¬sesia unor terenuri aflate la marginea municipiului Buzău, bani care ulterior ar fi fost folosiţi în campania electorală din 2008 a PNL.

Deşi acesta a relatat cu subiect şi predicat traseul mitei, după doi ani de proces, nu s-a putut dovedi dacă fostul ministru de Interne ar fi benefiat material în urma intervenţiilor presupus a fi fost făcute la prefectul de atunci al Buzăului, Cristinel Bîgiu, în favoarea lui Mladin, motiv pentru care judecătorii au decis schimbarea încadrării faptei din luare de mită în trafic de influenţă pentru care David a ,,încasat”, pe fond, cinci ani de închisoare cu executare. Apelul lui Mladin ar putea însă întoarce sentinţa pe fond în cazul lui Bîgiu şi Doloiu.

Cristian David a fost tri­mis în judecată de DNA, pe 16 iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, şi Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Niţescu,  Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500,000 de euro de la un denunţător, (n.r., Mladin) beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectivă ar fi fost pretinsă şi primită de David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne şi Reformei Administrative, ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană 600.000 de euro.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker