Actualitate

Deja vu la început de școală: păduchi, râie și angine printre elevii buzoieni

Mulți elevi buzoieni au revenit în bănci, din vacanța mare, cu pediculoză și alte afecțiuni pe care specialiștii le-au depistat în urma controalelor din unitățile de învățământ.

Inspectorii de sănătate publică au desfăşurat anchete epidemiologice în unităţile de învăţământ din judeţ, potrivit calendarului de activităţi organizate la început de an şcolar. Pentru aproape 30.000 de copii din mediul urban a fost făcut triajul epidemiologic, în timp ce în mediul rural numărul copiilor a fost de 16.284. În urma controalelor, peste 200 de copii şi tineri au fost depistaţi cu boli contagioase.

„Ca urmare a solicitării datelor privind triajul epidemiologic efectuat la începutul anului şcolar vă informăm că personalul medical efectuează zilnic triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ cu grupe de nivel antepreşcolar şi/sau preşcolar prelungit şi după vacanţele şcolare, în unităţile de învăţământ preuniversitar. La începutul noului an şcolar 2023 – 2024, în judeţul Buzău s-a făcut triajul epidemiologic pentru 29.441 copii şi tineri din mediul urban şi 16.284 din mediul rural. Incidenţa bolilor infecţioase în colectivităţile de copii şi tineri buzoiene a fost de 0.45 la sută asemănătoare cu cea înregistrată la începerea anului şcolar 2022 – 2023. În mediul urban au fost depistaţi 86 de copii cu boli infecto-contagioase, ceea ce reprezintă o incidenţă de 0,3 la sută, iar în mediul rural au fost depistaţi 122 copii bolnavi, cu o incidenţă a bolilor transmisibile de 0,7 la sută „, a transmis DSP Buzău, în urma unei solicitări agerpres.

Potrivit procedurilor, persoanele depistate cu boli contagioase au fost izolate la domiciliul. Cele mai frecvente afecţiuni constatate de inspectorii DSP au fost anginele, pediculoza şi scabia.

„Copiii depistaţi cu afecţiuni contagioase au fost izolaţi la domiciliu, trataţi de medicii de familie, revenind în colectivitate cu aviz epidemiologic, după vindecare. Structura morbidităţii este asemănătoare cu cea a anului anterior, pe primele locuri fiind anginele, pediculoza, urmate de alte boli contagioase, scabia şi micozele. Nu au fost depistate cazuri de angină streptococică, gripă, rujeolă, varicelă, scarlatină, boala diareică acută, meningită, encefalită”, mai transmite DSP.

La nivelul judeţului Buzău sunt înregistrate aproximativ 480 de unităţi de învăţământ publice şi private, inclusiv unităţi conexe şi creşe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker