Actualitate

Decizie de ultim moment a Autortiții Sanitar-Veterinare: spațiu temporar de sacrificare și la nivelul exploatațiilor

ANSVSA a luat măsuri – care se vor aplica, în perioada 21 aprilie – 1 mai-, pentru a pune la dispoziția consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale, mai multe surse de unde să achiziționeze carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum.

Ca și în anii anteriori, sacrificarea mieilor se realizează și în acest an, în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar-veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.

ANSVSA a decis, având în vedere condițiile pandemice, ca,  în această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine să își  poată sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, din județul Buzău, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară, dar şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.

Mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar-veterinar

Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.

„Dacă distanța de la gospodăria crescătorului de ovine, de la exploatație, este mare până la un abator sau la un centru amenajat temporar, se poate aproba amenajarea unui spațiu nou temporar la nivelul exploatației pentru sacrificarea mieilor din prăsilă proprie”, spune medicul Iulian Moca din cadrul DSVSA Buzău.

Pentru a se putea întâmpla acest lucru, cei care solicită înființarea unui spațiu temporar de sacrificare a mieilor trebuie, în primul rând să înainteze o cerere la Direcția Sanitar Veterinară și să asigure niște facilități la nivelul exploatației, spune medicul Iulian Moca. „Trebuie să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, precum și cele privind bunăstarea animalelor și să se facă eliminarea subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor”, explică medicul sanitar veterinar, Iulian Moca.

În astfel de situații, va fi asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii. În acest scop, la fața locului va fi prezent un medic veterinar, care va efectua examenul ante și post mortem al mieilor sacrificați. Carnea de miel rezultată din sacrificarea acestor miei proveniți din exploatația proprie va fi marcată cu marcă de sănătate, în care este înscris codul județului Buzău și numărul de aprobare de la DSV. De asemenea, mai spune medicul Iulian Moca, „în cazul unor astfel de sacrificări, carnea nu poate fi livrată unor unități de alimentație, cum ar fi supermarketurile hipermarketurile. Ea este comercializată doar consumatorului final”.

Recomandarea  medicilor sanitar-veterinari este ca achiziția produselor alimentare să se facă numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker