marți, 22 septembrie 2020

De unde a venit salvarea Prefecturii în cazul conturilor blocate

Criza de la Prefectura Buzău a luat sfârșit după mai bine de două săptămâni. Salvarea a ve­nit de la Ministerul Afacerilor Interne prin alocarea sumei pentru care conturile instituției au fost blocate la sfârșitul lunii trecute din cauza unei executări silite pentru o despăgubire ce trebuia plătită încă de acum trei ani.

Este vorba despre aproape 80.000 lei, bani pe care un buzoian trebuia să-i primească în baza unei hotărâri definitive dintr-un dosar de punere în posesie a unui teren.

Din acest motiv, Instituția Prefectului s-a aflat în imposibilitatea de a derula sume pentru a face plăți, fiind afectată nu doar Prefectura, ci și Serviciul Pașapoarte sau Serviciul Înmatriculări Auto. Criza a pornit de la o decizie judecătorească de executare a unei obligații de plată, în valoare de aproape 80.000 de lei, în favoarea unui buzoian, care nu a fost pus la timp în posesia unui teren, de către comisia de fond funciar din anii trecuți. Deoarece în 2016, când s-a instituit poprirea, ANAF nu a pus în aplicare decizia executorului judecătoresc, creditorul, Alexandu Manea, a cerut în instanță ca Fiscul să fie terț poprit. Altfel spus, Finanțele să fie obligate de instanță să recupereze de la Prefectură sumele pe care trebuia să le primească drept penalități pentru intrarea în legalitate ca moștenior pentru o suprafață de peste 5 hectare de teren pe raza comunei Stâlpu.  Litigiul s-a purtat prin instanțe ani la rând, iar Manea a avut câștig de cauză. La 79.649 lei se ridică suma pe care a cerut-o drept penalități de întârziere la executarea hotărârii judecătorești. Prefectul Carmen Ichim a acuzat Fiscul buzoian că a luat o decizie abuzivă și că va sesiza situația la Ministerul Administrației și la Ministerul de Finanțe, pentru a fi deblocate conturile.

Nu este pentru prima oară când conturile Prefecturii sunt blocate, din cauze similare, după executarea silită cerută de proprietari de terenuri, îndreptățiți să primească despăgubiri.

 

loading...
error: Content is protected !!