Actualitate

De la procuror, la șef cu acte-n regulă al Secției Penale de la Tribunalul Buzău, în numai trei ani

Mișcări interesante în conducerea Tribunalului Buzău. Secția pentru Jude­cători a Consiliului Supe­rior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, numirea judecătorului Iuliana Mihaela Bucur în funcția de președinte al Secției Penale a Tribunalului Buzău, pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 26 fe­bruarie. Cu aceeași dată a încetat delegarea judecă­torului Daniel Cristian Pîslaru în această funcție de conducere.

Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, Iuliana Mihaela Bucur a devenit judecător la sfârșitul lunii octombrie 2017, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a dat acordul în acest sens, fiind numită în funcție la Judecătoria Pătârlagele. De altfel, potrivit hotărârii inițiale, nici Iuliana Bucur și nici procurorul Cecilia Nicoleta Iana nu întruni­seră numărul de voturi necesar pentru numirea în funcția de judecător. La scurt timp însă, pe site-ul CSM a fost rectificată hotărârea, dar doar în ceea ce o privește pe Iuliana Bucur.

Câteva luni mai târziu, din vara lui 2018, aceasta a fost delegată la Tribunalul Buzău, ulterior fiind transferată la această instanță prin decizie a Secției pentru Judecători a CSM. În 2019, a fost delegată  la condu­cerea Secției Penale, până în noiembrie 2020 când, la conducerea secției, a fost delegat Cristian Daniel Pâslaru. Propunerea a fost aprobată cu unanimitate de voturi în CSM și s-a făcut până la ocuparea funcției, prin numire.

Judecătorul Cristian Daniel Pâslaru activează la această instanță de la sfârșitul lui 2018, după ce a obținut grad profesional de tribunal și s-a transferat de la Judecătoria Pogoanele, unde a deținut funcția de președinte. Pâslaru a fost și el procuror până în 2010.

Deficit de personal

De ani buni, Secția Penală a Tribunalului Buzău se confruntă cu un deficit de personal care afectează desfășurarea activității. Doar patru judecători au activat aici anul trecut. Statul de funcții și de personal al Tribunalului Buzău prevede un număr de 32 posturi de judecător, iar la începutul anului 2020 erau vacante nouă. Pe parcursul anului 2020 a fost eliberat din funcție, prin pensionare, un judecător. În consecință, la începutul acestui an erau vacante definitiv zece posturi de judecător.

În instanță funcționează efectiv 22 de judecători, 19 aflați în schema de personal a Tribunalului Buzău și trei delegați de la alte instanțe. Opt funcționează în cadrul Secției I Civile, zece funcționează în cadrul Secției a II-a Civile, de Contencios Administrativ și Fiscal și patru în cadrul Secției Penale.

În anul 2020, Secția Penală a Tribunalului Buzău a avut de soluționat 1.251 cauze, în creștere cu 205 dosare față de anul 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 16,39%. 917 procese au fost fonduri și 334 contestații. Toate acestea au fost repartizate spre soluționare celor patru judecători care activează la Secția Penală, ceea ce înseamnă că fiecare ­ma­gistrat a avut de judecat, în medie, 384,4 dosare. Astfel, Secția Penală a consemnat calificativul „sa­tisfăcător” la indicatorul „vechime dosare în stoc”, rezultat din faptul că a rămas nesoluționat la 31 decembrie 2020 un număr de 111 cauze, din care 14 dosare sunt mai vechi de 1 an și 6 luni, valoarea indicatorului fiind de 12,6%.

Conducerea Tribunalului Buzău susține că, în materie penală, unul din motivele principale constă în ineficiența Camerei preliminare, atât înainte cât și după mo­dificarea dispozițiilor legale care o reglementează, întru­cât prin deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în materie, Camera preliminară s-a transformat într-o etapă procesuală contencioasă, în care este necesară citarea părților și ­asi­gurarea dezbaterilor orale contradictorii. Judecătorul se află în imposibilitatea de a interveni pentru redu­cerea termenelor reglementate și scurtarea procedurii de Cameră preliminară, în situații în care aceasta nu s-ar mai impune a fi continuată. Procedurile de citare sunt viciate, justificate frecvent prin faptul că părțile își schimbă domiciliul sau sunt plecate la muncă în străină­tate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker