Politic

De ce nu va avea Ciolacu pensie specială

„La sfârșitul fiecărui mandat mi-am dat demisia”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul național al social-democraților, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Timişoara, că proiectul privind anularea pensiilor speciale pentru parlamentari – declarat neconstituţional de Curtea Constituţională – a fost depus de social-democraţi, în Parlament şi că personal nu beneficiază de o astfel de pensie, deoarece la finalul fiecărui mandat a demisionat.

„Proiectul de lege care a trecut prin parlament a fost depus de mine şi de colegii mei. Eu nu am pensie specială pentru că la sfârşitul fiecărui mandat mi-am dat demisia, astfel încât să nu mă încadrez pe lege să am un mandat întreg ca să fiu beneficiar al unei indemnizaţii suplimentare, că aşa e trecută în lege. Aşteptăm motivarea (Curții Constituționale, n.r.) şi pe urmă o să începem abordarea”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai precizat că este convins că va fi promovat un alt proiect de lege care să „închidă” discuţia cu pensiile speciale: „Nu ştim dacă în motivare va fi explicit că nu poate să fie o lege retroactivă, lucru totuşi anticonstituţional, şi va avea efecte din mandatul următor. Haideţi să aşteptăm motivarea să vedem exact abordarea viitoare care va fi şi sunt convins că vom promova alt proiect de lege care să închidă această discuţie cu pensiile speciale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate.

Ce spun partenerii de coaliție

Social-democrații au anunțat încă de joi că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari: „Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea! De aceea, așteptăm motivarea CCR și vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”, au transmis pe Facebook social-democrații.

Însă liberalii îi contrazic pe colegii lor de coaliție și spun că nu este necesară o nouă lege de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Decizia CCR de joi nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională, transmit aceștia.

„Nu este necesară o nouă lege de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Poziția Partidului Național Liberal este fermă: susținem revenirea pensiilor la principiul contributivității! Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională. Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, transmit liberalii pe pagina de Facebook a formațiunii.

PNL consideră că „nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege și să aibă parte de beneficii acordate preferențial” și arată că „în februarie 2021, PNL a votat desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari”.

Decizie cu scandal

Curtea Constituţională a României a decis, joia trecută, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamenta­rilor este neconstituțională, susțin surse oficiale. Cu șase voturi pentru și trei împotrivă, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit surselor HotNews.ro, judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial.

În spatele ușilor închise, judecătorii s-au certat pe decizie. Judecătorul Daniel Morar a cerut amânarea pronunțării pentru a se mai aștepta o serie de explicații. O parte dintre judecători nu au fost de acord cu acesta, iar Morar a părăsit sala de deliberări înainte de decizie. Morar a susținut pentru Digi 24 că acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității.

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foști parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata. Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea.

De asemenea de menționat ar fi că printre parlamentarii care beneficiau de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale. Este vorba de chiar actualul președinte CCR Valer Dorneanu, dar și de judecătorul Marian Enache.

Cum arată schema pensiilor speciale ale parlamentarilor

  • Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.
  • Indemnizația specială obținută de un parlamentar: un mandat – 4.448 de lei; două mandate – 8.896 de lei; trei mandate – 10.951 de lei.

În februarie 2021 Parlamentul a adoptat proiectul de lege al PSD care elimina pensiile speciale pentru deputați și senatori, proiectul care a fost promovat și votat în detrimentul a altor două inițiative legislative depuse de PNL și USR.

Astfel, la vremea respectivă, cu unanimitate de voturi, parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Singurii care s-au abținut de la vot au fost parlamentarii UDMR, care au catalogat proiectul PSD drept unul „demagogic și populist”: „Eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor nu este altceva decât praf în ochi pentru electorat. UDMR susţine în continuare că este nevoie de eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile UDMR solicită abrogarea tuturor pensiilor speciale. Nu putem sprijini decât un sistem de pensii pe bază de contribuţie, dar acest lucru trebuie să fie valabil în mod egal pentru toţi”, declara de la tribuna Parlamentului, deputatul UDMR, Lorand Turos.

Impactul bugetar al plății pensiilor speciale este unul mic în comparație cu sumele alocate pentru toate pensiile speciale. Mai exact, statul român plătește aproximativ 50 de milioane lei pentru pensiile speciale a 820 foști parlamentari.

Pensiile speciale, protejate de către politicieni

Tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, USR,
UDMR și PMP au adoptat anul trecut două proiecte de lege (primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale, iar al doilea proiect le impozita). Ambele proiecte de lege au fost respinse de Curtea Constituțională.

În România, aproximativ 10.000 de persoane încasează pensii speciale, iar aproape jumătate dintre beneficiarii pensiilor speciale sunt magistrați, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete, care sunt plătiți din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne, motiv pentru care numărul acestora nu este cuprins în centralizarea Casei Naţionale de Pensii Publice.

Cei mai mulţi beneficiari de pensii de serviciu, 4.452, sunt judecători și procurori. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei, din care 18.894 lei cota suportată din bugetul de stat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker