OpiniiSoroca

De ce ne-am temut, de aceea am scăpat – facturile pentru luna noiembrie ne dau speranțe

Ceea la ce s-au așteptat opozanții actualei guvernări și de ce s-au temut mii de moldoveni nu s-a întâmplat – facturile la gazele naturale și energia electrică n-au speriat pe nimeni, acestea fiind în parametrii „marjei de așteptare”. Ba mai mult, peste 80 la sută din populația Republicii Moldova nu are motive plauzibile pentru a fi nemulțumită de plata pentru „confort”, în condiții de război și tot felul de crize.

De altfel, zilele acestea am fost telefonat la redacție de o cetățeancă și aceasta m-a rugat să-i ticluiesc o scrisoare de mulțumire doamnei președinte și parlamentului, după cum s-a exprimat ea, pentru că nu a înghețat până acum și n-o să înghețe în continuare. Doamna în cauză și-a explicat această râvnă având în mânecă un as foarte important – dacă anul trecut, când criza era mai puțin sufocantă, iar prețurile la gazele naturale mai la îndemână, aceasta plătea lunar circa 1.000 de lei pentru încălzirea apartamentului, anul acesta, când starea de lucruri este prezentată drept una aproape apocaliptică, pentru luna noiembrie i-a venit o plată de doar 750 de lei. Spre nemulțumirea doamnei, eu nu am dat curs dorinței de a scrie o scrisoare de mulțumire autorităților, fiindcă, unu – mulțumirile publicate în ziar sunt plătite (indiferent cui sunt adresate și pentru ce faptă bună/eroică, iar în cazul acesta ar fi fost impardonabil să percepem bani de la o bătrână în euforie), doi – sunt convins că și stimata doamnă președintă, și respectatul guvern, și onoratul parlament nu au făcut nimic mai mult decât să-și îndeplinească sarcinile corespunzătoare „fișei de post” și să repartizeze corect și echitabil multiplele ajutoare venite de prin toată lumea și trei – iarna încă nu s-a terminat și este prea devreme să tragem concluzii pripite. Nu de alta, dar riscăm să umplem ziarul doar cu mulțumiri, or numărul celor care au fost surprinși de datele din facturi ar putea fi foarte mare. Și ca să nu aduc alte exemple, voi spune că chiar eu am fost plăcut surprins de conținutul facturii primite.

Probabil, această stare de lucruri se explică și prin faptul că circa 80 la sută din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, indiciu care reflectă întocmai nivelul nostru de trai. La fel de important este și faptul că fiecare dintre noi și toți împreună am economisit gaze și curent electric cum n-am mai făcut-o vreodată, iar acest instinct – de a stinge becurile care ard fără folos și a regla temperatura în cameră la parametrii termici specifici sfârșitului primăverii-începutului verii, dar nu a lunilor „de cuptor” sper să persiste în continuare. Pe de altă parte, nu este exclus ca facturile din lunile următoare să arate altfel ca pentru luna noiembrie, și aici ar putea interveni doi factori: primul – consumul ar putea crește, din cauza temperaturilor mai joase de afară (în lunile ianuarie-februarie, bunăoară), indiferent de nivelul nostru de economisire (două luni, cât ar fi rezervele noastre, trec foarte repede, iar temperaturile joase ar putea persista până la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie) și al doilea – nu este exclus ca rușii să ne închidă robinetul la gaze, pe motiv că atunci când am depozitat rezervele (de altfel, procurate din alte surse decât GAZPROM-ul) nu le-am cerut sfatul (!?). Ar putea interveni și alți factori care să pericliteze buna iernare, dar să nu fim aidoma lui Dodon, care speră că ucrainenii să nu ne dea gazele stocate pe teritoriul lor și să avem certitudinea că prietenii noștri din afară nu ne vor lăsa să înghețăm și să mergem cu poclon la Kremlin, dar… la ajutorul altora să sperăm, dar să nu uităm să dăm și noi din coate.

Așadar, facturile pentru luna noiembrie nu doar au liniștit sutele de mii de moldoveni, dar și au turnat plumb în picioarele celor care așteptau să scoată lumea în stradă. Acum aceștia stau cuminți în casele lor încălzite pe banii celor pe care i-ar dori înecați într-o linguriță cu ceai și-și ascut dinții pentru a mușca la prima ocazie. Au luat apă în gură organizatorii mitingurilor din toamnă, care deja vedeau pe marginea drumurilor oameni înghețați de frig și umflați de foame. S-au astâmpărat și acei analiști și comentatori care scoteau foc pe nări în așteptarea unor eșecuri ale guvernării – de parcă era vorba despre Patagonia, dar nu despre republica lor, pe care și-o doresc (in)dependentă și suverană. În fine, până pe data de patru ianuarie 2023, când autoritățile vor emite primele facturi pentru luna decembrie, nu avem motive serioase de îngrijorare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker