Actualitate

De ce mai sună buzoianul la 112. Și ce mai aruncă în canalizare

O situaţie absolut hilară, pe care operatorul serviciului special a fost nevoit să o gestioneze cu calm şi seriozitate, chiar dacă pe durata celor câteva minute de convorbire canalul de comunicare ar fi putut fi folosit pentru cazuri cu adevărat grave, în care nu de puţine ori poate fi vorba despre „minutul” dintre viaţă şi moarte. S-a întâmplat în comuna Mărăcineni, de Buzău, protagonistă fiind o doamnă în vârstă, care la sosirea reprezentantului Serviciului pentru Gospodărire Locală îşi menţinea părerea că apelul său la 112 a fost un gest normal!

În comuna Mărăcineni, serviciile publice de primă necesitate – apă curentă, canalizare și salubrizare – funcţionează pe modelul celor din zonele urbane. Autorităţile locale speră ca, urmare a promisiunii companiei care a preluat în concesiune reţeaua de gaze, la finalul lunii septembrie lista serviciilor publice să fie completată cu alimentarea gospodăriilor cu gaze naturale. Pe de altă parte, ca urmare a faptului că zona rezidenţială este în continuă dezvoltare, gestionarea unor asemenea servicii presupune eforturi deosebite din partea angajaţilor Serviciului pentru Gospodărie Locală (SGL). Practic, agenda zilnică a fiecărui salariat nu permite alte perioade de relaş în afara pauzei de masă!

Exceptând situaţii de genul celei care a făcut obiectul articolului de presă, s-ar părea că angajaţii SGL de pe lângă Primăria Mărăcineni cu greu pot face faţă unei atitudini cel puţin neprietenoase din partea cetăţenilor beneficiari. De departe, sectorul cel mai solicitant este „Canalizarea” şi exploatarea reţelei de către populaţie. Sunt frecvente situaţiile, spun angajaţii SGL Mărăcineni, când sistemul de canalizare este folosit neconform, de-a lungul timpului fiind întâlnite situaţii în care gospodarul îşi instalase sifonul conductei pentru preluarea apelor menajere chiar în grajdul animalelor! Nu de puţine ori, în căminele stradale au fost descoperite obiecte care în mod normal ar fi trebuit să fie preluate de Serviciul de Salubrizare, de „referinţă” fiind cazul în care pe una dintre străzile laterale, în căminul de canalizare a fost descoperită „o târnă cu paie şi ouăle de la o cloşcă”! Dar cele mai multe intervenţii în căminele de liniştire sau la pompele de preluare a apelor menajere sunt cauzate de blocarea spaţiilor sau a utilajelor respective cu obiecte aruncate la canal, din băile locuinţelor!

Cum situaţii de acest gen nu sunt întâlnite doar pe teritoriul comunei Mărăcineni, autorităţile locale se gândesc inclusiv la propunerea unei campanii de conştientizare, la nivel de judeţ, în ce priveşte exploatarea reţelelor de distribuţie, în special cele pentru preluarea apelor menajere, dar şi a celor pentru apa curentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare