Administrație

De ce își schimbă numele o stradă din Râmnic

Un proiect interesant aflat pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Consiliului Local al Primăriei municipiului Râmnicu Sărat se referă la schimbarea denumirii unei străzi pentru că aceasta nu respectă prevederile legale în vigoare. Este vorba despre strada General Constantin Pantazi, general de armată român și ministru al Apărării în perioada 23 ianuarie 1942 – 23 august 1944.

Acesta a fost unul din cei mai fideli adepți ai mareșalului Ion Antonescu, cunoscut în istorie pentru faptele reprobabile, precum atrocitățile comise împotriva evreilor și romilor. Generalul Constantin Pantazi a fost judecat pentru crime de război, degradat și condamnat la moarte, condamnare care a fost comutată în închisoare pe viață de către premierul de atunci, Petru Groza. Pedeapsa și-a ispășit-o la penitenciarul Râmnicu Sărat, unde a și murit în 1958.

Denumirea străzii încalcă Ordonanța de Urgență (OUG) nr.31/2002, al cărei prim articol prevede că „pentru prevenirea și combaterea incitării la ura națională, rasială sau religioasă, la discriminare și la săvârșirea de infracțiuni contra păcii și omenirii, prezenta ordonanță de urgență reglementează interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”.

Primăria Râmnicu Sărat a primit inclusiv o adresă din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, iar autoritățile au demarat procedura de schimbare a denumirii. Strada va purta numele Vintilă Vodă, după domnitorul Vlad al VII-lea Vintilă, despre care se spune că își are obârșia în județul Buzău.

În Călărași, fusese desemnat post mortem cetățean de onoare

Dacă la Râmnicu Sărat figura doar o stradă cu numele său, la Călărași, generalul Constantin Pantazi fusese declarat post mortem de către autorități cetățean de onoare al municipiului. Generalul era originar din Călărași, așa că autoritățile de acolo au decis în 2006 să-i cinstească memoria într-un mod neinspirat, numind inclusiv o stradă după el.

La începutul acestui an, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a cerut schimbarea denumirii și retragerea titlului de cetățean de onoare al municipiului, în conformitate cu OUG nr.31/2002:

„În municipiul Călărași, există o stradă denumită <General Constantin Pantazi>. De asemenea, în anul 2006 Consiliul Local al municipiului Călărași, prin Hotărârea nr. 152/28.09.2006 a acordat titlul de cetățean de onoare post mortem lui Constantin Pantazi. Între anii 1940-1944, generalul Pantazi a făcut parte din guvernele Antonescu, regim dictatorial și genocidal, responsabil pentru implementarea politicilor rasiste și antisemite ce au culminat cu exterminarea a peste 300.000 de evrei și 11.000 de romi. Ca urmare a activității sale în guvern, Pantazi a fost condamnat pentru crime de război în 17 mai 1946 prin Hotărârea nr. 17 a Tribunalului poporului din București, Completul I de judecată.

Având în vedere că Ordonanța de urgență nr. 31/2002 incriminează promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii și interzice acordarea numelor acestor persoane unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice, vă rugăm să sprijiniți autoritățile locale ale municipiului Călărași pentru punerea în aplicare a legislației actuale schimbând numele străzii și retrăgând titlul de cetățean de onoare”.

Articole similare