Actualitate

De ce dosarul în care este trimis în judecată un fost judecător buzoian se chinuie de trei ani să treacă de camera preliminară

Unul dintre dosarele ,,grele” ale DIICOT Buzău instrumentat de fostul procu­ror-şef Nicolae Petroşel ar putea ajunge la judecata pe fond după ce rechizitoriul a fost refăcut încă o dată.

Judecători de la Curtea de Apel Ploieşti au decis, luni, în camera preliminară, că procesul poate începe în dosarul în care afaceristul Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, şi alţi doisprezece inculpaţi, printre care un fost judecător, un executor judecătoresc şi mai mulţi poliţişti, au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, după ce rechizitoriul a fost remediat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. ,,În temeiul art. 345 alin. (3) C.proc.pen, constată remedierea în ciclul procesual anterior a neregularităţilor invocate cu privire la descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpatului Marinescu Dorin, în temeiul celor două referate remediu întocmite de DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii Stănescu Mihail Gabriel, Draghia Dănuţ, Marinescu Dorin, Roşioru Vartan, Chiurciu Gheorghe, Onel Ionel, Gavrilă Liviu, Rusu Petruţa, Sandu Mihai, Băjan Gheorghe, Stoica Ioan şi Marinescu Carmen, cu privire la competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În baza art. 346 alin. (4) Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii pentru faptele arătate în rechizitoriu astfel cum a fost remediat prin cele două adrese emise de DIICOT – Biroul Teritorial Buzău”, se precizează în soluţia pe scurt.

Decizia vine la un an de la ultima soluţie de începere a judecăţii, de la Curtea de Apel Ploieşti. Ulterior, aceasta a a fost contestată iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În februarie 2019, judecători de la Curtea de Apel Ploieşti au constatat că neregularităţile actului de sesizare a instanţei în dosarul în care a fost trimis în judecată afaceristul Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, împreună cu alţi doisprezece inculpaţi, printre care un fost judecător, un executor judecătoresc şi mai mulţi poliţişti, nu au fost remediate de procurorii DIICOT în decembrie 2018 ceea ce atrăgea imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii, motiv pentru care au decis în camera preliminară restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT -Serviciul Teritorial Buzău. ,,Res­pinge ca neîntemeiată exceptia nulităţii absolute a referatului nr. 2244/III-13/2018 emis la data de 10.12.2018 de Parchetul de pe lângă ICCJ-DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Constată că neregularităţile actului de sesizare nu au fost remediate şi atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii. În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DIICOT- Biroul Teritorial Buzău. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se precizează în soluţia pe scurt a instanţei.

Decizia a fost contestată, iar judecători de la ÎCCJ au retrimis dosarul la Ploieşti.

Dosarul a fost trimis în instanţă în 27 aprilie 2017, iar de atunci s-a plimbat între Curtea de Apel Ploieşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În noimebrie 2016, dosarul a produs teamă în rândul „greilor“ Buzăului, prin arestarea afaceristului Dorin Marinescu „Piticu“ şi cercetarea fostului judecător sindic de la Tribunalul Buzău Mihail-Gabriel Stănescu. După cinci luni, rechizitoriul era trimis la Curtea de Apel Ploieşti, iar după jumătate de an, judecătorii instanţei au înapoiat dosarul la DIICOT după ce au admis excepţia invocată de către Marinescu privind neregularitatea întocmirii rechizitoriului în ceea ce îl priveşte, cu referire la concordanţa dintre expunerea activităţilor infracţionale şi încadrarea în drept a acestora. După un „du-te-vino” între Curtea de Apel Ploieşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-au judecat mai multe contestaţii ale inculpaţilor, dosarul s-a întors la instanţa de fond, iar în luna noiembrie 2018, cauza a fost retrimisă la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, după ce din materialul probator au fost excluse interceptările şi înregistrările comunicaţiilor şi în mediu ambiental efectuate în baza mandatelor emise de Tribunalul Buzău şi Curtea de Apel Ploieşti. În total, 44 de mandate de  interceptare au fost anulate de judecători, exact baza rechizitoriului cu care cei 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârşire, iniţiere şi constituirea unui grup infracţional organizat, împiedicarea organelor de control financiar de a intra în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare. Alte 11 persoane sunt judecate alături de afacerist.

Constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită – acestea sunt acuzaţiile cu care procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată douăsprezece persoane, între care controversatul om de afaceri Dorin Marinescu zis Piticu, fostul judecător de la Tribunalul Buzău Gabriel Stănescu, patru poliţişti – trei de la IPJ Buzău şi unul de la IGPR-, şi un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, Vartan Roşioru, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârşitul anului 2016.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârşire, iniţiere şi constituirea unui grup infracţional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale şi vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită. Din acelaşi lot a mai fost trimisă în judecată Carmen Marinescu, acuzată de 17 fapte, dar şi angajaţi ai omului de afaceri, suspectaţi de numeroase infracţiuni economice şi de constiuire sau aderare la un grup infracţional organizat.   În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Mihail Stănescu, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, pentru săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită. Alţi patru poliţişti au fost trimişi în judecată: Liviu Gavrilă, la data faptelor şef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar şef în cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Dănuţ Draghia din cadrul IPJ Buzău şi Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliţiei Judeţene Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker