joi, 02 iulie 2020

De ce a ajuns la Instanța Supremă dosarul ,,Mită pentru permise”

Dosarul ,,Mită pentru permise” a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul primar al comunei Brăești, Adrian Perțea, condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani, a depus un recurs în casație, iar cererea va fi luată în discuție în data de 2 octombrie. În cazul în care hotărârea definitivă rămâne valabilă, Perțea nu va putea candida anul viitor pentru nou mandat de primar. El a primit interdicție, timp de doi ani, de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Amintim că la data de 22 mai, magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus condamnarea definitivă a cinci inculpați într-un dosar care a avut ca obiect infracțiuni de corupție comise de instructori auto din municipiul Buzău și municipiul Râmnicu Sărat, împreună cu examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău. Este vorba despre Gheorghe Brătilă, administrator al școlii de șoferi S.C. BRĂTILĂ S.R.L. Buzău și instructor auto axat preponderent pe categoriile de profesioniști, condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani, despre Adrian Botezatu, la momentul comiterii faptelor agent șef de poliție, examinator auto în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău, condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și trafic de influență, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 3 ani totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpat a  sumei de 1.668,24 lei obținută prin săvârșirea infracțiunilor) și despre Andrei Costin Chitic, la momentul comiterii faptei agent șef de poliție, examinator auto în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău, condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, la pedeapsa de 9 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat totodată, instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an).

Adrian-Ion Perțea, primar al comunei Brăești, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani, iar Valeriu Răduță, instructor auto și administrator al unei școli de șoferi, a fost condamnat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 2 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Totodată instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an și 4 luni.

Dosarul penal a avut la bază două sesizări din oficiu întocmite de lucrătorii Direcției generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, în baza informațiilor obținute și documentate refe­ritor la comiterea de acte de corupție de către examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău și administratorii unor școli de șoferi din mun. Buzău și din mun. Râmnicu Sărat, în legătură cu susținerea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Alături de informațiile obținute și documentate de lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Buzău, unul dintre elementele care au stat la baza demarării acestei anchete a fost și cercetarea sociologică realizată de Serviciul Studii și Proiecții din cadrul Direcției Generale Anticorupție privind promovabilitatea la prima examinare pe școli de șoferi si instructori auto, cer­cetare realizată pe baza statisticii postate pe site-ul Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule. Conform acestor date statistice, în anul 2012, la nivelul județului Buzău, pe primul loc s-a clasat școala de șoferi S.C. BRĂTILĂ S.R.L., cu instructorul auto Gheorghe Brătilă, cu 453 candidați exa­minați, din care 82,34 % au fost declarați admiși la prima examinare.

Rezultatele cercetării sociologice au relevat imposibi­litatea școlarizării unui număr atât de mare de cursanți în interval de un an, numărul ma­xim de elevi putând fi de 120 în urma efectuării unui program de lucru prelungit (10 ore pe zi, 7 zile pe săptămână); conform normelor legale, fiecărui candidat trebuie să i se asigure 30 de ore de conducere, ceea ce presupune pentru 453 de cursanți numărul total de 13.590 de ore.

Admițând că a lucrat în fiecare zi a anului 2012 (inclusiv sâmbăta, duminica și sărbătorile legale), pentru a putea realiza numărul de ore de conducere stabilit legal, instructorul auto Brătilă ­Ghe­orghe ar fi trebuit sa lucreze 37 de ore pe zi.

Pentru documentarea activității infracționale, cu sprijinul Serviciului Operații din cadrul D.G.A., în cauză a fost autorizat un investigator sub acoperire.

În faza de urmărire penală, lucrătorii S.J.A. Buzău au desfășurat activități procedurale în baza a 79 de ordonanțe de delegare.

În instrumentarea cauzei s-a beneficiat de suportul tehnic și operational al Serviciului Operații din cadrul D.G.A., Serviciului Județean de Protecție Internă Buzău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău.

loading...
error: Content is protected !!