Actualitate

Daniela Matache și colegii săi de colindat au dus magia cântecelor tradiționale în casele românilor din Sud-Estul țării

Un grup de colindători buzoieni au dus tradiția colindatului din casă în casă, la românii din județele din Sud-Estul României, ca pe o moștenire prețioasă pe  au transmis-o din suflet tuturor celor care le-au deschis ușile caselor.

Urările lor au adus bucurie și celor care i-au primit cu drag, dar și colindătorilor, care știu că vor avea un an bun, așa cum au făcut urarea și celor care le-au trecut pragul, pentru că aceste cântări din străbuni păstrează această latură evlavioasă, ce prevestește Nașterea Domnului Iisus Hristos, însă  dincolo de încărcătura religioasă a colindului, acesta simbolizează tradițiile și identitatea noastră, ca popor. Despre acest grup ne povestește Daniela Matache, în calitate de membră a lui, dar și pentru că a colinda este pentru ea o tradiție a cărei magie o transmite de șase ani încoace tuturor celor care nu concep sărbătorile de iarnă fără  să fi ascultat urările tradiționale.

„Am format un grup de colindători cu Gabriela Cristea, care este și ea soprană, și cu Florin Oancea, care este cel mai bun DJ pe Buzău și  care a cântat cu chitara. Ni s-a alăturat  un tânăr, care interpretează  foarte bine melodii de petrecere, Vioraș Milan. Și am pornit în această echipă în: Constanța,Tulcea, Medgidia, Călărași, București, Buzău, Focșani, la fel și fel de instituții, firme și persoane care ne-au invitat să-i colindăm. Am fost într-un turneu de două săptămâni și ne-am bucurat, am bucurat gazdele și ne-au dat lacrimile de bucurie împreună”, spune Daniela Matache. Turneul colindătorilor buzoieni a fost foarte apreciat, practic li s-a dus vestea, motiv pentru care au primit încă de pe acum invitații la colindat pentru sărbătorile de anul viitor. Pentru unul dintre colindele interpretate de acest grup, de o mare sensibilitate, au reușit să realizeze și un videoclip filmat într-o biserică.

Cu cântări tradiționale, de mare valoare interpretativă și sensibilitate a transmiterii mesajului, colindătorii buzoieni au adus bucuria în casele gazdelor. „Oamenii erau triști din cauza perioadei în care ne aflăm, dar în același timp,s-au bucurat de colindele noastre,  pentru că tradiția este aproape dispărută în această perioadă de pandemie; bucuria colindelor este un noroc pentru anul ce o să vină. Am fost primiți foarte frumos, cu colaci, cu mere. A fost o atmosferă de sărbătoare, care pe mine m-a încărcat pozitiv pentru tot anul 2022. Am rămas cu o amintire plăcută pentru proiectul acesta”, mai povestește Daniela Matache.

Dacă de Crăciun a petrecut tot în mod tradițional, alături de familie, noaptea dintre ani o va găsi alături de prieteni, sărbătorind trecerea unui an bun, cu realizări pe toate planurile și în activitățile sale din agricultură și pe plan muzical, și cu speranța că anul viitor va fi cel puțin la fel de încărcat de lucruri bune ca acesta care tocmai se încheie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker