Sport

Dacă la fotbal nu, măcar la minifotbal

Dacii buzoieni, în Champions League la SOCCA

Minifotbalul local are ocazia de a pune Buzăul pe harta sportului european, după ce „Dacii”, așa cum se numește echipa campioană a diviziei locale, va reprezenta orașul la ediția din acest an a SOCCA Champions League, eveniment organizat pentru a doua oară consecutiv în Slovenia, la Maribor. Competiția se derulează între 12 și 15 octombrie, la startul acesteia fiind înscrise 32 de echipe, împărțite în opt grupe. Primele două clasate acced în fazele eliminatorii.

Antrenorul Romeo Stan are la dispoziție fotbaliști foarte cunoscuți pe plan local, cei mai mulți dintre ei având experiență atât în fotbalul pe teren mare, cât și la minifotbal: Andrei Goicea, Mădălin Puşcă, Costin Puşcă, Gabriel Bobe, Bogdan Danciu, Alin Iacob, Bogdan Scarlat, Ionuţ Docuz, Sorin Butiseacă şi Adrian Simion.

ACS Dacii Buzău face parte din Grupa A, alături de Olimpia Waterford (Irlanda), KMN Maribor Ekosen (Slovenia) şi A Seree Tee Krotoszyn (Polonia).

Federația Internațională Socca (ISF) este un for care organizează Cupa Mondială Socca, fiind practic organismul de conducere pentru fotbalul amator în șase. A fost înființată relativ recent, în 2017, ceremonia oficială având loc un an mai târziu, în 2018. Criteriile de eligibilitate sunt minime, astfel că oricine dorește să conducă o „națională” se poate înregistra la ISF, cu excepția cazului în care există deja o astfel de echipă, afiliată sau într-un proces de aprobare.

Noul for duce o campanie de popularizare intensă a minifotbalului, cooptând deja personalități importante din fotbal, pentru a fi ambasadori ai acestui sport. Ronaldinho, Robert Pires sau Ryan Giggs sunt doar câțiva dintre cei care fac lobby pentru fotbalul în șase.

Minifotbalul, deși nu atât de popular ca fratele său mai mare, a adus României șase titluri mondiale, selecționata tricoloră fiind, de altfel, cea mai titrată din istoria Campionatelor Mondiale. Cel mai recent trofeu important este Campionatul European din 2015. Cu toate că ISF este, practic o organizație nouă, neafiliată la UEFA ,  faptul că primele două ediții de Champion’s League s-au organizat în Slovenia, țara de baștină a lui Aleksander Ceferin, președintele UEFA, constituie un indiciu că fotbalul amator în șase va avea un real succes, în următorii ani.

Articole similare