Actualitate

Curs de îngrijitor vârstnici la domiciliu, organizat în premieră de AJOFM

În premieră, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) va organiza în anul 2024 cursuri de calificare în meseria de îngrijitor bătrâni la domiciliu, în contextul în care în anul precedent la nivelul instituţiei au fost înregistrate sute de anunţuri şi cereri pentru angajarea unor persoane specializate în domeniu, scrie „Agerpres”.

Potrivit planului de formare profesională stabilit pentru anul 2024, AJOFM şi-a propus în premieră organizarea unor cursuri de calificare a şomerilor în meseria de de îngrijitor bătrâni la domiciliu. „Se pune pregnant accentul pe îngrijirea la domiciliu, sunt foarte multe persoane vârstnice care au nevoie de această îngrijire, persoane a căror copii sunt plecaţi de ani de zile în străinătate şi au ajuns la o vârstă la care nu se mai pot îngriji singuri. Astfel au nevoie de persoane care să aibă şi o calificare, să cunoască noţiuni de bază de igienă, de prim ajutor, de a găti. Din acest motiv am hotărât să avem cel puţin una, două, trei clase în fiecare an care să pregătească persoane pentru îngrijirea vârstnicilor la domiciliu. Cursanţii vor beneficia de o diplomă de calificare recunoscută în Uniunea Europeană. Şi în ţară ca şi în afară există o nevoie extraordinar de mare. Aproximativ 40 de persoane vor urma iniţial să parcurgă aceste cursuri la care pot participa şomeri aflaţi într-o formă de evidenţă şi plată. Este pentru prima oară când organizăm acest tip de cursuri”, a declarat, pentru sursa citată, directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Organizarea cursului a pornit de la nevoia unor angajatori sau persoane fizice de a încadra în muncă personal calificat în meseria de îngrijitor. „Din analizele pe care le avem la nivelul pieţei forţei de muncă, această nevoie va creşte, va fi probabil unul dintre joburile de viitor, cel puţin în judeţul Buzău. Sunt foarte mulţi bătrâni, este clar, părinţi, bunici rămaşi singuri. Am fundamentat o situaţie plecând de la numărul de accesări înregistrat la AJOFM, pe principiul caut o persoană care să îngrijească pe cineva. Aceste apelări multiple ne-au dus la această decizie. Anul trecut au fost peste 200 de anunţuri de căutare, anul acesta în jur de 80. Cursurile se vor organiza cu ajutorul unor profesori care predau igienă, cooking la şcolile sau liceele profesionale, profesori care predau cursuri de cameriste, predau noţiuni de HoReCa”, a mai precizat sursa citată.

În anul 2024, AJOFM a propus un plan de formare profesională care cuprinde în total 29 cursuri de calificare pentru un număr de cel puţin 400 de şomeri.

Articole similare