Actualitate

Cuplu de profesori buzoieni, șefii unei rețele de trafic de droguri de mare risc

Un cuplu de profesori buzoieni a condus o reţea de traficanţi de droguri din oraş, iar metoda prin care cumpărau substanţele interzise fără să se întâlnească cu vânzătorii i-a uimit şi pe anchetatori.

Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, este profesor de economie, comerţ, calitatea produselor şi serviciilor la două licee, unul în Buzău, altul în Pătârlagele, în timp ce iubita sa, în vârstă de 38 de ani, lucrează la Liceul pentru Deficienţi de Auz din Buzău ca psihopedagog. Cei doi ar fi, potrivit aceloraşi surse, liderii grupării de traficanţi de droguri. Ancheta procurorilor anti-mafia arată, cel puţin până în acest moment, că traficul de droguri nu s-ar fi desfăşurat în cadrul liceelor.  

Cei doi lideri ai grupării au achiziționat canabis şi alte droguri de mare risc printr-o aplicaţie online criptată și le-au plătit cu criptomonedă, stupefiantele fiind apoi vândute mai departe. Locul de ridicare a mărfii era ulterior comunicat de vânzător prin intermediul coordonatelor GPS.

În acest caz, DIICOT a făcut, marți, 26 de percheziții în județele Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman, dosarul vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-septembrie 2023, mai mulți suspecți din județul Buzău ar fi achiziționat,de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman diferite cantități de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) și substanțe psihoactive (2-CMC, ADB- BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA și 5F-ADB), pentru a le vinde către consumatori din municipiul Buzău.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar plata s-ar fi realizat prin transferuri în echivalentul unei criptomonede. Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor ar fi avut loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției”, precizează un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. La sediul DIICOT Buzău au fost duse la audieri 25 de persoane, mai afirmă sursa citată.

La Bacău, un profesor cultiva și vindea canabis

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut, marți, peste 260 de percheziții, dintre care 212 au vizat traficul de droguri. Astfel, în cadrul operațiunilor vizând destructurarea rețelelor de trafic de droguri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii DIICOT, au făcut trei percheziții și în județul Bacău. Un profesor de engleză care predă la mai multe școli din județul Bacău este suspectat de trafic de droguri, fiind printre persoanele vizate de cele peste 200 de percheziții făcute marți de Poliția Română și DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. „Din cercetările efectuate a rezultat că de la începutul anului 2023 un făptuitor a cultivat plante de canabis într-o seră amplasată într-o localitate din zona rurală a județului, în scopul comercializării drogului de risc către consumatori de pe raza județului Bacău, pentru suma de 70 lei pentru un gram”, a transmis DIICOT.

Un dealer de droguri, acceptat să predea la două școli din Buzău

Reamintim că, la începutul anului școlar, un scandal a zguduit învățământul buzoian, în momentul în care s-a aflat că reprezentanții conducerilor a două instituţii de învăţământ din municipiu – Școala Gimnazială nr. 7 şi Liceul de Informatică „Alexandru Marghiloman” – sunt cercetate de poliţişti pentru că i-ar fi permis unui cadru didactic, contrar legii, să profeseze, deşi figura în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale şi fusese condamnat recent, cu suspendare, şi pentru trafic de droguri. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, conducerile celor două unităţi şcolare sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

Este vorba despre un profesor de desen care ar fi desfăşurat şi anul trecut activităţi didactice. Conform TVR, acesta are o condamnare pentru proxenetism în Italia, în anul 2009, când a făcut și un an de închisoare, infracțiune care se înscrie în sfera abuzurilor sexuale.

Totodată, sunt efectuate cercetări vizavi de faptul că persoana în cauză ar fi fost lăsată să profeseze în ciuda faptului că recent a fost condamnată şi pentru trafic de droguri. Tribunalul Buzău a admis, în această vară, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT – Biroul Teritorial Buzău cu cadrul didactic, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, dispunând suspendarea pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Profesorul de desen în cauză a fost suspendat de la catedră, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău solicită lămuriri din partea conducerilor celor două unităţi care l-au angajat, faţă de care şi poliţiştii fac acum cercetări.

Articole similare