Politic

Cum te fac subprefect câteva poze din vacanța râmniceanului Gheorghiaș pe domeniul brazilian al lui Dragnea

Sergiu Iordan, președintele USR Teleorman, și cel care a dus valiza lui Dragnea jurnalistilor Rise Project, este propunerea USR pentru funcția de subprefect al județului Teleorman. În mini CV-ul trimis de partid acest episod lipsește însă. USR menționează doar că Iordan a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica București, specializarea Radionavigație. De asemenea, precizează sursa citată, în timpul stagiului militar, a urmat cursuri intensive de Drept penal și Drept procesual penal și a fost avansat în grad de ofițer MAI, iar din 1996 s-a dedicat antreprenoriatului.

Jurnaliştii de la RISE Project au publicat, în ultima parte a anului 2018, informaţii din „valiza lui Dragnea”, puse la dispoziție de Iordan. În episodul intitulat „Brazilia din valiză” sunt prezentate fotografii personale din vacanţele în Brazilia ale lui Petre Pitiş, directorul general al Tel Drum, şi al râmniceanului Mugurel ­Ghe­orghiaş, acţionar al Tel Drum la acea dată. RISE Project scrie că cei doi şi-ar fi petrecut vacanţele la Casa Grande, vila din Cumbuco unde, de-a lungul anilor, şi-a avut reşedinţa braziliană şi ex-preşedintele PSD. De ­alt­fel, cei doi s-ar fi întâlnit de mai multe ori în Brazilia, în timp ce se aflau în vacanţă.

„O serie de documente, fotografii şi înregistrări video din arhiva #TeleormanLeaks completează cu noi piese şi personaje puzzle-ul brazilian din care fac deja parte Liviu Dragnea şi apropiaţii săi. Imaginile din valiză dovedesc că directorul general al Tel Drum SA, Petre Pitiş, a beneficiat şi el de investiţiile făcute în Brazilia. Acesta şi-a petrecut vacanţele în Casa Grande, vila din Cumbuco unde, de-a lungul anilor, şi-a avut reşedinţa braziliană şi preşe­dintele PSD. Cei doi s-au intersectat în mai multe rânduri pe celălalt ţărm al oceanului. Pitiş şi Dragnea sunt puşi sub acuzare de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Putem observa, în premieră, prin ochii lui Petre Pitiş, detalii din interiorul vilei dintre cocotieri”, scrie RISE Project.

Mai mult, înregistrările video indică legătura strânsă dintre Costel Comana, patronul firmei Regiotrans – omul care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Liviu Dragnea şi care s-a si­nucis în toaleta unui avion – şi acelaşi Petre Pitiş de la Tel Drum, mai scriu jurnaliştii RISE Project. Reamintim că ambele companii, Regiotrans şi Tel Drum, sunt trimise  în judecată în România pentru furturi de zeci şi sute de milioane de euro, bani ­pu­blici.

Investiţiile din Brazilia

RISE Project a dezvăluit, încă, de anul trecut că gruparea Dragnea şi-a amenajat un refugiu de lux pe malul brazilian al Atlanticului.

„Am documentat achizi­ţiile făcute de grupare în nord-estul Braziliei, în localitatea Cumbuco. Aici, în 2010, Mugurel Gheorghiaş (acţio­nar principal, pe hârtie, al Tel Drum SA, prieten, fost coleg de facultate şi de trupă rock cu Liviu Dragnea) a cumpărat o vilă pe plajă. Botezată Casa Grande, aceasta a fost dotată imediat după cumpărare cu teren de tenis şi piscină. ­Ghe­orghiaş şi Dragnea şi-au petrecut, între 2009 şi 2016 numeroase vacanţe în această vilă de lux. Ei au călătorit împreună sau s-au intersectat de nu mai puţin de nouă ori în periplurile multianuale peste Atlantic. Li s-au alăturat Irina Tănase, fostă secretară şi actuală parteneră de viaţă a liderului PSD, dar şi răposa­tul Costel Comana. Călătoriile lor au fost documentate din registrul de intrări-ieşiri al poliţia de frontieră braziliene (vezi foto). Comana a făcut şi el investiţii  imobiliare în ţara celebrului fotbalist Pele şi la fel a procedat şi grupul lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, acum refugiat în Madagascar”, mai scrie RISE Project. Practic, în mica localitate Cumbuco şi-au stabilit cartierul general reprezentanţii a trei companii trimise în judecată pentru unele dintre cele mai mari fraude din istoria României.

Ce este în valiză?

„O serie de selfie-uri şi alte poze şi înregistrări video făcute cu un iPhone 4 de directorul general al Tel Drum, Petre Pitiş, în Cumbuco, Brazilia. Imaginile îl plasează pe directorul general al Tel Drum în nord-estul acestei ţări în acelaşi timp cu Liviu Dragnea, şeful PSD. Cel din urmă a negat de-a lungul timpului orice legătură cu firma Tel  Drum SA sau cu reprezentanţii acesteia. De cealaltă parte,  Oficiul European Anti-Fraudă şi Direcţia Naţională Anticorupţie l-au pus însă sub acuzare  pentru că ar fi constituit împreună cu Pitiş şi cu alţi oameni din Tel Drum SA un grup infracţio­nal organizat care a sustras bani din bugetul naţional şi european. Dragnea este deja anchetat în Brazilia pentru posibilă spălare de bani, însă procurorul federal care instrumentează cazul nu a menţionat şi numele lui Petre Pitiş.

Între altele, Pitiş s-a imortalizat la bustul gol, cu ochii protejaţi de lentile RayBan, în curtea vilei de lux – cumpărată cu bani aduşi în Brazilia de Mugurel ­Ghe­orghiaş, acţionar al Tel Drum SA – vilă unde şi-au petrecut şi Dragnea şi fosta sa secretară, Irina Tănase, vacanţele (…) Este  posibil ca Pitiş să fi ignorat regulile stricte impuse de Dragnea referitoare la folosirea telefoanelor mobile in Brazilia. O sursă RISE Project din anturajul românilor ne-a declarat sub protecţia anonimatului că şeful PSD a cerut folosirea unor telefoane de unică folosinţă, aşa numitele burner phones, şi ar fi insistat pentru un regim strict în ceea ce priveşte fotografiatul în Cumbuco.

Metadatele care acompaniază fotografiile de mai sus arată că acestea au fost făcute pe 17 iulie 2014 – dată la care şi Liviu Dragnea dar şi Irina Tănase şi Mugurel Gheorghiaş se aflau în ­Brazi­lia.

Dragnea şi Irina Tănase aterizaseră pe aeroportul din Fortaleza, aeroportul cel mai apropiat de Cumbuco, încă de pe 4 iulie acel an şi aveau să părăsească Brazilia, de pe acelaşi aeroport, în seara zilei de 19 iulie. Gheorghiaş sosise însă pe 10 iulie şi avea să plece la o zi după ce s-a tras Pitiş în selfie. Recolta de poze din ­fe­bruarie 2013 este cea mai bogată, poate şi fiindcă Liviu Dragnea nu s-a aflat în Brazilia în acea lună. Şeful PSD, Irina Tănase şi Mugurel Gheorghiaş au ajuns în Cumbuco de două ori în acel an, însă mai târziu, în iulie şi decembrie. Cei trei au sărbătorit împreună Crăciunul 2013 în Brazilia (…) Cele mai vechi imagini cu vila din Cumbuco, salvate pe hard-diskul din ­va­liză, datează din ianuarie 2011 când Mugurel Gheorghiaş şi Liviu Dragnea se aflau în Cumbuco. În acel an, potrivit registrului de frontieră, cei doi au părăsit Brazilia cu acelaşi zbor TP0164, pe 1 februarie, la două zile după ce au fost făcute pozele”, scrie RISE Project.

Vila de la malul mării fusese achiziţionată de ­Gheo­rghiaş cu mai puţin de un an înainte. Imaginile din valiză au fost salvate de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum, într-un folder numit AUDIT INTERN.

Articole similare