Educație

Cum sunt pregătiți elevii de la Economic pentru o viață sustenabilă

În perioada 24-28 aprilie, IX Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi Rzeszwo din Polonia a fost gazda ultimei mobilități a proiectului „Sustainability and citizenship the education challenge for the future” (SEED), mobilitate la care au participat și elevi ai Colegiului Economic Buzău. În această etapă a avut loc continuarea activităților din  întâlnirile precedente privind formarea tinerilor pentru o viață sustenabilă și formularea de concluzii și angajamente.

A fost o săptămână de activități pe parcursul cărora elevii buzoieni și a celorlalte țări implicate în proiect, respectiv Spania, Portugalia, Grecia, România și Polonia, au avut ocazia să cunoască mai bine istoria. Lucrul acesta s-a realizat prin vizitele educative la lagărele Auschiwtz- Birkenau și Cracovia. De asemenea, workshop-urile organizate de școala gazdă în această perioadă au oferit prilejul unei colaborări interculturale active. Explorarea pădurii și identificarea nevoilor acesteia, realizarea de produse utile din materiale sustenabile – cum ar fi, spre exemplu lutul -, promovarea unui trai sustenabil utilizând resurse adecvate, discuțiile cu oamenii cu experineță aflați în aria sustenabilității, precum și exemplele tinerilor care reușesc să facă din acest lucru o misiune sunt acțiuni ce i-au influențat, în mod direct sau indirect, pe tinerii participanți la proiect.

Colegiul Economic Buzău a fost reprezentat de elevii Marius Dumitrașcu, Abdullah Kayabasi, Doru Lăzărică și Teodor Racovițeanu, care s-au bucurat de o experiență ce și-a pus amprenta asupra conceptului de viață sustenabilă.

Cu ce impresii s-au întors acasă elevii de la Economic

  • Abdullah  Kayabasi: „A fost un proiect foarte interesant din care am învățat multe lucruri; am legat prietenii noi și mi-am dezvoltat spiritul de echipă. A fost un proiect cu o parte istorică din care am învățat mai multe despre această țară, Polonia. În ceea ce privește viața sustenabilă, am învățat cum să mă comport cu mediul înconjurător și prietenii noi internaționali. În concluzie, a fost un proiect de unde am avut multe de învățat”.
  • Teodor Racovițeanu: „Proiectul la care am participat mi-a oferit o perspectivă nouă asupra stilului de viață sustenabil. Mi-am exersat limba engleză, m-am cunoscut mai bine pe mine, dar am învățat și despre ceilalți din jurul meu. A fost o experiență bună pe care nu o voi uita”.
  • Marius Dumitrașcu: „Proiectul din Polonia, unul dintre cele mai impresionante proiecte dintre cele în care am fost până acum. Pe parcursul proiectului am întâlnit oamenii noi, culturi noi, prieteni noi, am avut parte de o doză sănătoasă de istorie și mi-am dezvoltat capacitățile de înțelegere și vorbire în limba engleză; am discutat despre sustenabilitate în viața noastră și mi-am îmbunătățit aptitudinile de cooperare printr-o o muncă în echipă mult mai eficientă”.
  • Doru Lăzărică: „Sustenabilitatea este o preocupare importantă în Polonia, iar guvernul a luat măsuri pentru a proteja mediul şi pentru a promova dezvoltarea durabilă în întreaga ţară. Polonia a implementat o serie de politici şi programe pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi pentru a promova sursele de energie regenerabilă. În concluzie, Polonia a luat măsuri importante pentru a promova dezvoltarea durabilă şi a proteja mediul”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker