Politic

Cum a scos ,,dosarul Dobrică” prietenia din Codul Penal

Social-democratul Valeriu Zgonea, fost preșe­dinte al Camerei Deputa­ților, a fost achitat printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București pentru acuzațiile de trafic de influență aduse de către Direcția Națională Anticorupție. Procurorii DNA l-au acuzat pe Zgonea că ar fi primit bani, o excursie la Viena și bilete la concerte (Bon Jovi și Andre Rieu), în schimbul numirii în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, respectiv președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României, a fiicei fostului consilier județean buzoian Dumitru ,,Laurențiu” Dobrică, fostul deputat și președinte al Tineretului Social Democrat Buzău Ionela Dobrică.

Zgonea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare în regim de detenție. Instanța de apel a întors, însă, radical decizia Tribunalului București și a apreciat că în dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților nu sunt probe concludente care să dovedească faptul că acesta ar fi primit bani și alte atenții de la consilierul județean buzoian în schimbul funcției în care a fost numită Ionela Dobrică.

Ce spun judecătorii Curții de Apel

Pe de o parte, în motivarea deciziei de achitare, judecătorii de la Curtea de Apel București au precizat că numirea fiicei consilierului județean în funcția de subsecretar de stat ,,nu formează obiectul acuzației formulate împotriva inculpatului, acesta nefiind cercetat, respectiv inculpat cu privire la modalitatea numirii numitei (…) în funcțiile mai sus indicate”, se arată în motivarea instanței .

Pe de altă parte, instanța de apel a considerat că nu e­xistă probe nici cu privire la faptul că Zgonea ar fi pri­mit bani sau alte foloase în schimbul funcției Ionelei Dobrică. Astfel, judecătorii au acceptat explicațiile potrivit cărora între cele două părți, Valeriu Zgonea și consilierul județean Dumitru Dobrică, s-a legat în timp o prietenie strânsă, astfel că familiile celor doi au ajuns să se viziteze constant și chiar să se ajute reciproc. Conform judecătorilor, Zgonea a fost invitat, la un moment dat, la un eveniment organizat la casa de vacanță a Ionelei Dobrică. Pentru că i-a plăcut zona (comuna Comandău din județul Covasna), a decis să-și cumpere acolo un teren pentru construirea unei case. Dat fiind că președintele Camerei Deputaților era la București, iar Dumitru Dobrică se deplasa frecvent în localitatea unde avea să fie ridicat imobilul, acesta din urmă s-a ocupat de demararea proiectului de casă din pură prietenie, achitând inițial o parte dintre facturi. Ulterior banii i-au fost restituiți de către partenera lui Zgonea.

,,Astfel, niciunul dintre martorii audiați, nici inculpatul, nu contestă că martorul (Dumitru Dobrică, n.r.) ar fi înaintat acele sume de bani aferente proiectului, manoperei și materialelor de construcție, martorii în unanimitate învederând că (Dumitru Dobrică, n.r.) a efectuat o serie de plăți, personal, prin intermediari sau prin intermediul societății pe care o administra, în contul inculpatului și a par­tenerei sale de viață, Curtea apreciind ca fiind rezonabil a considera că martorul a procedat în acest sens din considerente practice, acesta efectuând frecvente drumuri în Comandău (….) Nu se între­vede niciun argument pentru a înlătura declarațiile martorului (Dumitru Dobrică, n.r.) privind restituirea ulterioară a sumelor de bani înaintate de martor, ținând cont și de valoa­rea derizorie atât a excursiei în Viena, cât și a lucrărilor efectuate la fundația casei din Comandău”, se arată în motivarea instanței, potrivit sursei citate.

Instanța a considerat că Valeriu Zgonea n-ar fi avut nevoie de sumele de bani vehiculate în dosar pentru a-și ,,trafica influența”, putând să-și permită, dat fiind funcția de înalt demnitar, excursia la Viena sau biletele la concerte. Astfe, nu s-a putut reține, a concluzionat instanța, ,,că inculpatul sau partenera sa de viață nu ar fi dispus de acele sume de bani, necesitând a-și trafica influența din poziția de înalt demnitar în care tocmai fusese numit, pentru a beneficia de o sumă de aproximativ 13.000 euro”.

 ,,Prin urmare, aspectele declarate de inculpat în cauză, potrivit cărora relația dintre acesta și martorul (Dumitru Dobrică, n.r.) era una extrem de apropiată, sunt privite de Curte ca un aspect de normalitate și, în contextul acestei normalități, apare ca fiind firesc ca cei doi, martorul (Dumitru Dobrică, n.r.) și inculpatul, să își dea sfaturi, să se ajute reciproc sau să petreacă vacanțe împreună, toate acestea fiind confirmate prin declarațiile aflate la dosarul cauzei”, au mai apreciat judecătorii Curții de Apel Ploiești.

Reamintim că relația dintre Dumitru Dobrică și Valeriu Zgonea datează de acum aproape 12 ani. În 3 mai 2010, președintele de atunci al organizației județene a Partidului Social Democrat, senatorul Ion Vasile, era demis din funcție de către Mircea Geoană, la presiunea unui grup condus de fostul primar Constantin Boșco­deală, de viitorul fin al acestuia, fostul deputat Adrian Mocanu, și de ex-președintele Consiliului Județean Victor Mocanu. Președinte interimar al organizației a fost desemnat Valeriu Zgonea, vicepreședinte național PSD, care a organizat alegeri pe județ și și-a petrecut o bună perioadă de timp la Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker