Economic

Cum să-ți protejezi animalele de prădători

Prădătorii sunt dușmanii naturali ai animalelor domestice și nu de puține ori fac pagube mari în rândul acestora, atunci când dau iama prin ferme sau gospodării. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, animalele trebuie să fie permanent protejate prin implementarea unor soluții care să țină prădătorii la distanță.

Din fericire, există numeroase metode prin care poți face acest lucru, dar noi ți le prezentăm pe cele mai eficiente dintre ele.

 Țarcuri din plasă de protecție

Este una dintre metodele cel mai des folosite, întrucât presupune costuri minime și e foarte ușor de pus în aplicare. Tot ce trebuie să faci este să împrejmuiești adăposturile animalelor cu un gard din plasă de sârmă, suficient de înalt pentru a nu putea fi escaladat de prădători. Dacă în zonă își fac apariția și păsări de pradă, plasa trebuie să fie montată și deasupra adăpostului.

Sârma trebuie să fie groasă, pentru a nu putea fi ruptă de prădători, iar gardul suficient de solid, astfel încât să nu poată fi culcat ușor la pământ.

Dacă nu vor reuși să treacă de gard, prădătorii vor încerca să sape pe dedesubt, așa că pentru a le zădărnici și acest demers este bine ca plasa să fie îngropată la o adâncime de cel puțin un metru.

Gard electric

Gardul electric are un dublu rol de protecție pentru că ține prădătorii la distanță de fermă sau gospodărie, iar în același timp împiedică animalele să părăsească exploatația și să se expună riscului de a fi vânate de aceștia.

Gardul este format din fire sau plase speciale care au și rol de conductor pentru impulsurile electrice generate de un aparat pentru gardul electric la care sunt conectate. Acesta este elementul principal al unui astfel de sistem de protecție, iar prețul unui aparat pentru gardul electric variază în funcție de puterea sa. Alte componente ale gardului electric sunt izolatorii prin care trec firele electrice și stâlpii de susținere pe care se montează acești izolatori. De asemenea, un gard electric trebuie să aibă și o împământare sub forma unei tije metalice înfipte cât mai adânc în sol, într-o zonă cu umiditate ridicată.

Iluminare exterioară cu senzori de mișcare

Prădătorii acționează de obicei la adăpostul întunericului, iar atunci când lumina îi ia prin surprindere, se panichează și se grăbesc să se retragă. De aceea, un sistem de iluminat exterior cu senzori de mișcare nu este doar o soluție economică, ci și una foarte eficientă pentru a-ți proteja animalele de prădători.  

Chiar dacă reușesc să se strecoare în curte, aceștia nu pot trece nedetectați de senzorii de mișcare ce vor aprinde lumina în perimetrul respectiv. Astfel, prădătorii vor fi puși pe fugă, iar lumina din curte te va pune și pe tine în alertă, semnalând prezența unui intrus.

Dispozitive cu ultrasunete

Ultrasunetele sunt sunete de frecvență înaltă, imperceptibile pentru oameni, dar foarte deranjante pentru animalele de pradă care au un auz mult mai ascuțit. Astfel, prădătorii pot fi ținuți departe de perimetrul fermei sau al curții cu ajutorul unor aparate cu ultrasunete, special concepute în acest sens.

Acestea se amplasează în spațiu deschis, în jurul perimetrului exploatație, iar ultrasunetele emise vor crea un disconfort auditiv acut oricărui prădător care s-ar apropia.

Câine de pază

Prezența unui câine de pază în curte este cea mai veche metodă de a preveni orice neplăcere provocată de oaspeții nepoftiți. Acesta este și unul dintre motivele pentru care câinele este considerat cel mai bun prieten al omului, iar dacă ești iubitor de animale, poți apela cu încredere la un astfel de ajutor.

Câinii au mirosul fin și simt de la distanță apropierea prădătorilor și dacă nu sunt lăsați liberi pentru a-i pune pe fugă vor da alarma lătrând zgomotos. De cealaltă parte, și prădătorii au simțuri foarte bine dezvoltate, așa că vor sesiza la rândul lor pericolul și își vor muta atenția în altă parte.

 Acestea sunt cinci metode cu eficiență dovedită pentru protejarea animalelor, așa că te sfătuim să apelezi cu încredere la oricare dintre ele!  

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker