Sport

Cum să rămâi în siguranță când practici sporturi de iarnă! (P)

Vremea rece nu e un motiv să rămânem în casă. Sporturile de iarnă, pe lângă bucuria pe care le-o oferă celor deja pasionați de pârtii și zăpadă, pot fi o metodă eficientă pentru a ține la distanță depresia sezonieră. Indiferent ce fel de sport practicăm și la ce nivel de dificultate, sporturile de iarnă nu sunt deloc lipsite de riscuri și e bine să știm cum să rămânem în siguranță iarna – atât pe pârtii cât și în afara lor.

Ce trebuie să ști despre principalele sporturi de iarnă practicate în România

Ski, snowboard sau sanie, toate sporturile de iarnă depind în mare măsură de aspecte exterioare sportivului care le practică. Cu alte cuvinte, atât siguranța cât și calitatea timpului petrecut pe pârtie vor fi influențate de alegerea echipamentului și de condițiile geografice ori meteorologice cărora trebuie să le facem față. În plus, costurile practicării acestui de tip de sporturi nu sunt de ignorat, având în vedere că ele presupun de cele mai multe ori deplasarea în afara orașului, contactarea unor instructori autorizați și uneori chiar costuri de cazare și masă. Este important să prioritizăm corect sumele cheltuite pentru un weekend la ski, să alegem întotdeauna și în primul rând echipament de calitate (cum sunt, de exemplu, articolele de brand de la Salewa, pe care le puteți găsi aici https://sportano.ro/marci/salewa). Alegerea unui echipament adaptat corpului nostru și nivelului de pregătire este esențială, chiar și în sporturile old-school cum este datul cu sania – o sanie prea mare sau cu un design nepotrivit poate transforma o sâmbătă de vacanță într-o zi de coșmar.

Principalele reguli de siguranță în sporturile de iarnă

Totul începe cu condiția fizică a persoanei în cauză, deci este important să fim în formă, să ne antrenăm musculatura înainte de a ajunge pe pârtie și să nu supraestimăm posibilitățile propriului corp. O alimentație corectă, hidratare corespunzătoare și odihnă regulată sunt esențiale și în sporturile de iarnă, la fel ca în cazul oricărui altui sport.

Procurarea echipamentului și a accesoriilor potrivite constituie un alt moment important înainte de a pleca la drum. Din fericire în ziua de azi nu ducem lipsă de opțiuni (e.g. https://sportano.ro/marci/roxy). Odată achiziționat, trebuie să ne asigurăm că echipamentul este menținut în condiții bune și adaptat diverselor variabile care apar cu fiecare ocazie (vârsta, condițiile meteorologice, tipul de pârtie etc.) Încălțămintea este esențială, așa încât trebuie să fie comodă dar eficientă, pentru că adevărate accidente se pot datora unor clăpari prea largi sau circulației periferice insuficiente atunci când echipamentul este prea mic. Este recomandat să nu omitem niciunul dintre cele trei straturi de haine atunci când ieșim iarna din casă, pentru că materialele potrivite ajută nu doar la menținerea temperaturii corporale, dar și la aerisirea și hidratarea corectă când suntem pe pârtie.

Respectarea regulilor de la fața locului, a indicațiilor personalului specializat și a normelor de conduită recomandate de autorități sunt indispensabile. Fără îndoială cea mai importantă condiție pentru a rămâne în siguranță atunci când practicăm sporturi de iarnă este alegerea adecvată a traseului – folosirea pârtiilor autorizate pentru tipul de sport pe care vrem să îl practicăm și, bineînțeles, potrivite nivelului nostru de experiență.

În cele din urmă, a rămâne în siguranță înseamnă a ne bucura de sporturile de iarnă din plin!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker