Economic

Cum rezolvi anumite probleme de comportament, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva

Desi nu stim, multi dintre noi sufera de aceasta problema: tulburarea obsesiv-compulsiva. Ti-a spus cineva  ca ai o obsesie pentru o anumita actiune? Sau, cand e dezordine in casa ta sau a altcuiva simti ca o iei razna daca nu pui mana sa pui totul la loc? Daca raspunsul este “da”, este posibil sa suferi de TOC. Exista diferite tipuri de tulburare obsesiv-compulsiva. De obicei isi iau numele de la tipul de obsesii sau compulsii care il caracterizeaza. Din punct de vedere psihologic, intr-o evaluare corecta a tulburarii, functionarea acesteia este mai interesanta decat continutul obsesiilor. Daca ai aceasta problema sau stii pe cineva care o are, cauta sprijin la psiholog. Incearca la psihoplan.ro! Pe langa tipul de TOC descris la inceput, mai exista un alt tip, ce poate deveni chiar problematic, si anume tulburarea obsesiv-compulsiva relationala. Dupa cum se poate intelege din numele acestei tulburari, sursa obsesiilor sunt relatiile. De obicei vorbim despre relatiile cu partenerul si, de asemenea, despre partener insusi. Poate fi, de asemenea, o relatie intre mama si copil sau la oamenii cu mare credinta poate fi si o relatie cu Dumnezeu. Ar trebui sa se distinga de gelozia patologica, care este un alt tip de problema obsesiva.

TOC relational este o problema care poate fi invalidanta si poate provoca mari suferinte, dar care poate fi depasita cu psihoterapie.

Tulburare obsesiv-compulsiva relationala poate fi depistata cand in mintea ta apara astfelde  indoieli: Este el persoana potrivita sau nu? Ma iubeste sau nu ma iubeste? Desigur, cu totii avem indoieli, din cand in cand, cu privire la relatia noastra. Ti se poate intampla chiar si dupa ani, cand cuplul este deja sudat, saia ia stfelde intrebari. Nu vorbim despre „dragoste obsesiva” sau „obsesii amoroase”. Vorbim de obsesii la nivel clinic sau de o simptomatologie care caracterizeaza tulburari din spectrul obsesiv-compulsiv.

Cu toate acestea, cei care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva de relatie sunt in mod constant cufundati in aceste indoieli. Acestea sunt adevarate „obsesii amoroase”. Daca suferi de TOC de relatie, probabil ca petreci timp in fiecare zi intrebandu-te daca partenerul tau este persoana potrivita, daca te iubeste, daca este suficient de bun sau „potrivit” pentru tine. Uneori sunt indoieli cu privire la lucruri marunte si alteori incertitudini cu privire la fiecare aspect al persoanei sale.  TOC este o problema care te impiedica nu numai sa traiesti normal cu partenerul tau, ci si sa gestionezi o viata normala. Iti ocupa timp si energie, ceea ce face dificil pentru tine sa tii pasul cu munca sau viata privata. Nu este o „anxietate relationala” obisnuita.

Cu totii avem ganduri intruzive si sa le ai nu inseamna ca suferi de TOC de relatie. Dar daca suferi de aceasta problema, aceste ganduri pot fi invalidante si pot aduce o mare anxietate si disconfort. Oricat de mult ai incerca sa scapi de ele, ele nu dispar. Devine o analiza nesfarsita a ta, a partenerului tau si a relatiei tale. Uneori, „defectele” de care te ingrijorezi sunt minore si nu conteaza cu adevarat pentru relatia voastra. In cele din urma, nu exista nicio modalitate de a sti 100% ca o relatie este „corecta” sau „gresita”. Ca si cum nu poti sti cu certitudine absoluta ca te vei trezi dimineata sau ca copiii tai vor fi in siguranta chiar si atunci cand nu ii supraveghezi. Viata este plina de riscuri si fiecare decizie majora, cum ar fi impartirea unei parti a vietii cu o alta persoana.

Exista doua tipuri de tulburare obsesiv-compulsiva de relatie, desi in multe cazuri apar impreuna: cu simptome centrate pe relatie și cu simptome concentrate pe partener.

Daca suferi de simptome obsesiv-compulsive centrate pe relatie, ceea ce te ingrijoreaza este autenticitatea dragostei simtite pentru partener si, invers, sentimentele partenerului tau pentru tine. Te poti intreba in mod constant daca aceasta este relatia „potrivita” sau nu, daca sunteti bine impreuna si daca el/ea te iubeste cu adevarat. Daca ai simptome obsesiv-compulsive concentrate pe partener, iti faci griji daca partenerul are calitatile ideale pentru tine. Ai putea sa-l judeci si sa-ti faci griji pentru unele caracteristici fizice sau alte calitati, cum ar fi inteligenta sau lipsa unor calitati sociale mai degraba decat morale. Ai putea sa-l observi, sa-l judeci si sa-l compari cu alti oameni pentru burta lui, cum se intelege cu oamenii cand iesi, slujba lui etc.

Obsesiile sunt ganduri repetitive, imagini mentale, indemnuri sau indoieli. Adesea, indoiala este ca nu-ti iubesti cu adevarat partenerul sau indoiala ca nu este „potrivit”. Daca suferi de aceasta problema, probabil ca vrei sa stii cu certitudine absoluta care sunt sentimentele tale pentru partenerul tau (sau invers). Fie ca este dragoste adevarata sau nu. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu poti pune capat indoielilor tale, deoarece ceri ceva imposibil. TOC relational se caracterizeaza si prin compulsii menite sa controleze gandurile obsesive si stresul pe care le creeaza. Daca suferi de TOC de relatie, probabil ca eviti situatiile care pot duce la indoieli cu privire la relatia ta sau la partenerul tau. Poate eviti acea potrivire care pare perfecta sau nu frecventezi unele locuri in care iti este frica sa intalnesti oameni care ar putea avea acele calitati pe care partenerul tau nu le are. De asemenea, poti evita situatiile prea intime si romantice.

Ca in orice alta problema psihologica, cauzele sunt adesea complexe si impletite unele cu altele. Totusi, este o problema care poate fi depasita. Cel mai potrivit tratament este terapia cognitiva si comportamentala. De obicei, insa, pentru ca tratamentul sa fie eficient, este necesar sa-ti implici si partenerul. Poate te intrebi daca vei reusi. Intr-un tratament comple vei fi si ghidat pas cu pas de un profesionist care te va face sa infrunti acesta problema.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker