Monden

Andrada Tache, despre balanța dintre carieră și misiunea de a fi părinte

Auziți mereu în jur că, dacă vreți să faceți carieră, nu veți avea timp să vă ocupați de copii? Sau timpul dedicat familiei vă va anula șansele de dezvoltare profesională? Psihologul Andrada Tache spune că studiile recente contrazic vehement aceste vorbe din popor. Mai mult, buzoianca explică faptul că oamenii se organizează mai bine, sunt infinit mai eficienți și au șanse să le facă pe toate și mai bine decât o făceau înainte de a avea familie. „Când alegi să ai un copil, realist și normal este ca el să fie pe primul loc. Mă uit la mine și la soțul meu de când am devenit părinți și, mai cu seamă, de când suntem părinți de trei copii de până în 6 ani și îmi dau seama cât ne-am putut dezvolta, cu viteza fantastică, mă minunez de cât de eficienți am devenit în a le face pe toate, exact așa cum am visat, fără ajutor fizic din partea nimănui”, a exemplificat Andrada.

Soțul buzoiancei este medic primar chirurg, cel mai tânăr din toată Germania, cu încă  trei specializări importante la doar 32 de ani, iar ea și-a extins cariera spre lucrul online, cu clienți din comunitatea europeană, și în paralel ei se bucură de programul familiei, de casă și de tot ce înseamnă trei copii, dar și de dezvoltarea lor personală, în completare.

Andrada este de părere că atunci când apar copii în familie, părinții sunt mai motivați să avanseze profesional și financiar, pentru că miza lor e mult mai mare, pentru că nu își permit să se trezească fără resurse pentru puii lor. „Cu puțină planificare, multă organizare și multă informare, reușim amândoi să ne îndeplinim și cele mai îndepărtate visuri. Recomand ca mama să nu piardă contactul cu munca ei și, în timpul liber în care copilul petrece timp cu celălalt părinte, să se informeze legat de noutățile existente pentru a nu acumula lacune serioase. Apoi, revenirea la job într-o familie cu cel puțin un copil, cu atât mai mult cu mai mulți copii, e nevoie să fie făcută cu maximă atenție. Trăim vremuri fantastice în care munca se poate face și de acasă, online. Putem pleca la formări, cursuri, conferințe și să ne luăm familia cu noi. Aceste lucruri trebuie să devină normalitate, firescul nostru”, a mai punctat psihologul buzoian.

Andrada Tache a încheiat cu ideea că, pe cât posibil, trebuie să evite formatul de viață în care un singur părinte muncește foarte mult și e indisponibil. Relația absentă cu acel părinte nu se va compensa prin nimic. La fel cum nici nevoia celuilalt părinte de a se dezvolta profesional nu se poate  compensa altfel. „Viața e o jonglare continuă între balanța înclinată azi către o muncă mai multă la serviciu și mâine către timp mai mult cu familia și tot așa. De fapt, ce fac eu acum, de exemplu, mă împart, însă timpul dedicat copiilor primează. Asta nu înseamnă că îmi va fi afectată cariera. Inteligența profesională înseamnă acumularea experienței și a găsi metode de a lucra mai puțin, mai eficient decât o făceam acum 11 ani, cu câștig mai mare, în feluri mult mai creative și mai benefice pentru clienții mei.  Lucrez online când soțul meu e acasă, călătoresc pentru a susține work­shopuri și îmi iau toată familia cu mine. Câștigul e enorm!”, a conchis psihologul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker