Actualitate

Cum a reușit un consilier local buzoian să fure sute de litri de motorină de la Judecătorie

Caz șocant în Buzău după ce fochistul unei judecătorii din județ, care deține și funcția de consilier local în orașul Pogoanele, a fost condamnat pentru că a delapidat o cantitate de peste 600 de litri de motorină de la o instanță de judecată.

Responsabilul cu deservirea centralei termice de la Judecătoria Pogoanele, dar care se ocupa cu gestionarea combustibilului utilizat la funcţionarea ei, a fost găsit vinovat pentru fals în înscrisuri și delapidare.

Judecătoria Ploiești l-a condamnat, pe 8 septembrie 2023, la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare. În schimb, complicele său, care l-a ajutat să transporte combustibilul de la stația  de carburanți la instanță, a primit un an și două luni de închisoare, tot cu suspendare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, relatează adevărul.ro.

Angajatul Judecătoriei Pogoanele, care are și funcția de consilier local PMP în orașul cu același nume, este acuzat de procurori că „a delapidat cantitatea de 616,06 litri motorină, cu scopul de a o însuşi în interes personal”. Fapta a avut loc în aprilie 2021.

Totul s-a petrecut după ce Judecătoria Pogoanele a încheiat cu o firmă, în urma unei achiziții directe din catalogul electronic, un contract privind livrarea unei cantități de 2.000 litri motorină pentru completarea stocului necesar funcţionării centralei termice. Fochistul instanței de judecată, chiar dacă nu avea în fișa postului această cerință, se ocupa de câțiva ani și cu aprovizionarea cu motorină a centralei termice.

Așa s-a întâmplat și pe 9 aprilie 2021, când angajatul Judecătoriei a mers la o stație de carburanți, din Pogoanele, împreună cu un alt bărbat. Au încărcat 2.000 de litri de motorină într-o cisternă după care s-au deplasat la sediul Judecătoriei. Doar că acolo nu a fost livrată întreaga cantitate, iar pe fir au intervenit anchetatorii. Șoferul care a transportat motorina a fost surprins de oamenii legii, în flagrant, în curtea locuinței sale, în timp ce descărca motorina.

„Ca urmare a intervenţiei organelor de poliţie care au surprins în flagrant o parte a activităţii infracţionale, a fost recuperată cantitatea de 468,32 litri, iar, ulterior, inculpatul  a restituit şi cantitatea de 100 de litri, rămânând nerecuperată cantitatea de 47,74 litri motorină”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

 Au transportat motorină cu o cisternă neînmatriculată

În urma verificărilor s-a constatat că remorca, tip cisternă, folosită pentru livrarea combustibilului, nu era nici înmatriculată, deci nu putea fi folosită pe drumurile publice. Pe camerele video de la stația peco, anchetatorii au observat cum inculpații au alimentat, din banii instanței, vehiculul cu care s-au deplasat, dar și o cantitate de 100 de litri în mai multe recipiente de plastic. Deși transportul combustibilului către Judecătoria Pogoanele trebuia realizat cu un vehicul al operatorului economic, conform contractului, în realitate s-a realizat cu o cisternă neînregistrată, prin intermediul fochistului instanței și a complicelui său.

Articole similare