Actualitate

Cum respectă buzoienii codul bunelor maniere când ies la restaurant

Fiecare regiune a țării are „pleava” ei, dar când vine vorba despre codul bunelor maniere, putem spune că muntenii îl respectă și nu prea având în vedere că Muntenia a fost plasată pe locul patru în România în această privință. Prin urmare, muntenii, implicit și buzoienii, sunt cât de cât politicoși când vine vorba despre regulile pe care trebuie să le respecte la restaurant.

O aplicație de rezervări online a evaluat manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective). Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență a subiecților. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.

Acest top reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general. De exemplu cât este permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane sau cum ar trebui să te comporți cu personalul atunci când ieși în oraș. Transilvania este regiunea care se plasează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52 la sută dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Imediat după această regiune, oamenii din Banat și Crișana dau dovadă de bun simț atunci când iau masa în oraș, iar ultimele locuri sunt ocupate de Dobrogea, Maramureș și Bucovina.

Totuși, la o analiză mai amănunțită se poate observa că persoanele care locuiesc în zona Munteniei nu sunt foarte politicoase atunci când hotărăsc să servească cina în oraș, ci sunt momente când încalcă codul bunelor maniere. De exemplu, ciocnitul paharelor este un gest
înâlnit des în rândul buzoienilor, la fel și mușcatul direct din felia de pâine, cu toate că în codul bunelor maniere regulile sunt altele. În schimb, buzoienii sunt respectuoși cu personalul restaurantului, în mare parte..

În Maramureș și Bucovina se vorbește tare și cu gura plină

Motivul pentru care Maramureșul și Bucovina au fost plasate pe ultimele locuri în acest top este că oamenii de acolo vorbesc cu gura plină, acesta fiind unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care o persoană le poate face la masă. Datele arată că maramureșenii (67 la sută) și bucovinenii (67 la sută) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români atunci când ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (sută la sută) și Bucovina (sută lCa sută). Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

Punctualitatea e un alt lucru inclus de codul bunelor maniere pentru cei care merg la restaurant. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic. Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5 la sută) sunt punctuali, ba chiar 32 la sută ajung mai repede, și numai 9,5 la sută întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33 la sută dintre respondenți obișnuiesc să întârzie.

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5 la sută dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33 la sută dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

După relaxarea restricțiilor din pandemie, românii au observat schimbări negative în comportamentul angajaților din mediul HoReCa. Totuși, discuțiile cu ospătarii arată faptul că nici clienții nu sunt cei mai politicoși cu personalul localurilor pe care le frecventează.

Pe lângă faptul că sunt gălăgioși și vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii, chelnerii sau ceilalți membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din țară, se remarcă pozitiv și în ceea ce privește atitudinea față de angajații restaurantelor.

Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant?

Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des întâlnite. Restaurantele s-au adaptat cerințelor publicului, oferind locuri de joacă pentru copii și snack-uri pentru animalele de companie. Întrebați dacă sunt deranjați de localurile pet-friendly, datele arată că 37 la sută dintre români le evită.

Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29 la sută dintre români se declară deranjați, iar dintre aceștia 9 la sută evită localurile kid-friendly. În luna iulie, s-a stârnit o adevărată polemică pe această temă. Totul a început cu o postare pe Facebook, prin care localul bucureștean J’ai Bistrot își ruga clienții să-și supravegheze copiii pe parcursul vizitei la restaurant. Comentariile apărute ulterior au arătat faptul că există două tabere: cei care nu au nicio problemă cu cei mici în localuri, indiferent de comportamentul acestora, și cei care sunt deranjați și aleg să nu mai treacă pragul restaurantelor kid-friendly.

Cât de deranjați sunt românii de fumul țigărilor electronice? Datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar unul din trei români se declară foarte deranjat de acest obicei.

Un alt lucru considerat nepoliticos este dacă cineva de la masă stă „pe telefon”. În proporție de 49 la sută, românii văd asta ca pe o lipsă de respect și, drept urmare, nici ei n-o fac decât dacă au o urgență. Totuși, îl mai folosesc și pentru a face poze dish-ului (55 la sută), mai ales dacă acesta arată foarte bine și mai sunt și într-un local instagramabil.

Ciocnirea paharelor, tradiție sau lipsă de bun simț?

Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun simț, dar și aspecte mai puțin cunoscute, care pot părea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune că e lipsit de respect să ciocnești paharele la masă. Teoretic, paharele se ridică și se închină doar la nivelul ochilor, fără a se atinge. Această regulă nu poate fi aplicată și în cazul românilor, care, dimpotrivă, percep ciocnitul drept un gest festiv.

Articole similare