Cultură

Cum își sărbătorește buzoianul Adrian Fetecău a 65-a zi de naștere

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 13.00, la Librăria „Eminescu” din Capitală (Bd. Regina Elisabeta nr. 16), jurnalistul sportiv buzoian Adrian Fetecău își aniversează ziua de naștere cu o nouă lansare de carte.  Buzoianul și-a propus ca cele 65 de primăveri ale sale  să le sărbătorească printr-un  eveniment cultural memorabil. Spunem memorabil, pentru că, de fapt, anul 2022 înseamnă pentru buzoianul  Adrian Fetecău, mai mult decât întâlnirea cu cartea, mai mult decât o întâlnire literară prilejuită de lansarea volumului său și   celebrarea  celor  65 de ani de viață. Andrian Fetecău, părinte al unei tenismene care face carieră de performanță,  mai are anul acesta o bornă aniversară; el a trecut pragul celor 30 de ani de gazetărie sportivă la Radio România Actualități. Și nu în ultimul rând  Adrian Fetecău ar mai avea de aniversat și 40 de ani de când a înființat Grupul „ VOUĂ” . De altfel, cei mai mulți dintre buzoieni îl știu pe Adrian Fetecău mai degrabă ca fiind  fondatorul celui mai longeviv grup umoristic din România, „Grupul Vouă”, decât ca scriitor. În ceea ce privește cartea, aceasta se intitulează sugestiv  „NAIV, NERVOS, NĂUC ÎN IZOLARE – Jurnalul primelor două săptămâni de lockdown” și a apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Este a noua sa apariție editorială, care are pe coperta a patra a cărții, următorul  text al autorului: „Sunt convins că ați uitat aproape total cum au fost primele două săptămâni în care autoritățile ne-au zăvorât în casă ca să nu dea buzna COVID-ul peste noi! Sunt convins că ați uitat detaliile care atunci căpătau dimensiuni apocaliptice și care, acum, multe, par grotești! Sunt convins că ați uitat de geaca lui Marcel Vela! De atitudinea duplicitară a aleșilor neamului!”

Adrian Fetecău face o invitație la lectură pentru toți cei care ar dori să își amintească la rece evenimentele de început ale pandemiei de Covid: „Vreți să plonjați, cu mintea de-acum, în marea tulbure a primelor două săptămâni ale unei perioade care ne-a marcat îngrozitor pe toți și care a fost „zugrăvită” , până în cele mai fine detalii, cu mintea de-atunci, de un om care se întreabă și acum, după ce s-a vaccinat de trei ori, „ce-a fost”? Dacă răspunsul e pozitiv, cartea pe care o aveți în mână vă așteaptă să o deschideți. Sigur are o calitate: este scrisă în tensiunea năucitoare a acelor clipe…”.

Cunoscutul comentator sportiv și fondator al celui mai longeviv grup umoristic din România, Grupul Vouă, Adrian Fetecău, ajuns la al nouălea volum, s-a născut în 1957, în satul Scorțoasa, la șapte kilometri de Vulcanii Noroioși, „într-o căsuță aflată într-o râpă”, tatăl său fost sondor, iar mama casnică. La vârsta de cinci ani avea să se mute cu familia în municipiul Buzău. El este tatăl campioanei naționale la tenis Irina Fetecău.  Din aprilie 1992, buzoianul s-a angajat la Radio România ca redactor la Redacția Sport, unde, în timp, a comentat, în special, box, dar și fotbal, tenis, lupte, haltere. În 2001, cu prilejul împlinirii a 75 de ani a Federației Române de Box, a scris „Istoria boxului românesc”. El mai este și autorul cărții „Tenis. Sportul inventat de diavol”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare