Actualitate

Cum a fost prima zi de grevă în învățământul buzoian

Peste 80 la sută dintre angajații instituților de învățământ preuniversitar din județ s-au aflat, luni, în grevă, susține liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar, Ion Dobre. Informația este întărită și de conducerea

Liderul sindical Ion Dobre

Inspectoratului Școlar Județean, care, prin vocea inspectorului general Daniel Palcău, a comunicat că, exceptând patru școli din județ – Haleș, Murgești, Siriu și Liceul Tehnologic „D. Filipescu” – în toate celelalte există profesori care fac grevă.

În ceea ce privește situațiile în care unii elevi au ajuns luni la școală, inspectorul general spune că nu au fost întorși acasă și că s-au aflat în siguranță, fiind în grija cadrelor didactice care nu iau parte la grevă. „Am informații că școlile sunt deschise, iar acolo unde au venit copiii, aceștia sunt primiți la școală. Unii profesori au făcut activități, în funcție de statutul pe care l-au avut, acela de cadru didactic care face sau care nu face grevă. Unele ore s-au făcut, altele nu s-au făcut, iar copiii care au venit la școală nu au fost trimiși acasă. Au fost supravegheați sau au fost altfel de activități cu ei. Au fost în siguranță. Copiii sunt în siguranță, pentru că indiferent de ceea ce se întâmplă, asigurăm cu personalul nedidactic, cu personalul auxiliar supravegherea acestora astfel încât să nu se întâmple nimic grav”, a precizat inspectorul general școlar Daniela Palcău.

Daniela Palcău

Potrivit liderului sindical Ion Dobre, în proporție de peste 80 procente cadrele didactice s-au aflat în grevă. „Voi colecta în fiecare zi situația din școli, pentru a avea o situație reală”, precizează inspectorul școlar general Daniela Palcău, considerând că de la o zi la alta lucrurile se vor mai putea schimba, unii profesori putând să iasă din grevă, alții, cine știe, putând să adere la grevă.

Liderul SÎP Buzău, Ion Dobre, spune că și marți va fi grevă: „Eu  voi transmite că atât timp cât revendicările nu vor fi soluționate integral prin act normativ și nu prin acord, pentru că am mai fost păcăliți cu acord, de către primul ministru și mai erau pe acel acord cinci sau șase miniștri. A fost aruncat la coș, din acel acord nu s-a rezolvat nimic. Prin urmare, acordurile se spune că sunt făcute pentru a fi încălcate. Se poate rezolva printr-o ordonanță de urgență, pentru că pentru o lege sunt mulți pași de parcurs, să ni se rezolve revendicările”, a declarat Ion Dobre.

Excepția care întărește regula

Lucica Stănculeanu

Printre cele patru instituții de învățământ preuniversitar buzoiene care nu s-au aflat în grevă se numără și Liceul Tehnologic „D. Filipescu”. Considerentele care au condus la această decizie sunt explicate de directoarea Liceului Tehnologic, Lucica Stănculeanu: „La Liceul Tehnologic «Dimitrie Filipescu» Buzău, fiecare angajat și-a exprimat în scris opțiunea de participare sau de neparticipare la acțiunea de protest; deoarece numărul angajaților care nu au aderat la acțiunea de protest este suficient de mare, programul se desfășoară conform orarului aprobat la începutul anului școlar. La Liceul «Filipescu» majoritatea elevilor provin din mediul rural, fac naveta, iar operatorii de transport nu asigură sâmbăta și duminica deplasare în cadrul abonamentului, iar elevii de profesională, învățământ dual și liceu, au contracte de pregătire practică cu agenții economici. Sunt contracte individuale semnate între elev, familia acestuia, școală și agenții economici. Activitatea lor de pregătire practică este puțin specială. În aceste condiții, astăzi, luni, 22 mai 2023, la Liceul Tehnologic «Dimitrie Filipescu» Buzău cu toate structurile activitatea se desfășoară conform orarului”.

Cu toate acestea, dacă greva va continua, există posibilitatea ca și aici să fie declanșată acțiunea de protest. „Dacă în următoarele zile, angajații își vor exprima în scris o altă opțiune, se va reconsidera și se va organiza activitatea în funcție de opțiunile angajaților și a prevederilor din Legea sindicatelor”, a mai spus directoarea Lucica Stănculeanu.

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform grilelor din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9 la sută. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate. De cealaltă parte, federațiile sindicale organizatoare ale grevei au reacționat la ultimul mesaj al Ministerului Educației, spunând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”„NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social! AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.

Greva generală care a început luni este prima grevă din sistemul de învățământ după 18 ani și a treia de mare amploare din ultimii 30 de ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker