AdministrațieCultură

FOTO/VIDEO | Cum este sărbătorită Unirea Principatelor Române la Buzău

În anul în care se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Buzău desfășoară programul cultural-educativ „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, ediția a VI-a, după o pauză de doi ani generată de pandemia de coronavirus.

Manifestarea are ca scop marcarea unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria României moderne, Unirea Principatelor Române.

Cuza la Buzău

Acum 164 de ani buzoienii au luat parte la  primul pas către înfăptuirea României Mari. Entuziasmul lor, marcat de presa momentului, „a făcut mare impresie Măriei Sale Prințul (…) în aclamațiile mulțimii, Cuza (intrând, n.r.) în Catedrala Episcopală (…) Seara, atmosfera în oraș a fost feerică, totul culminând cu rămânerea în oraș peste noapte a domnitorului”.

La mai puţin de două săptămâni de la înfăptuirea Unirii dintre Ţara Românească şi Moldova, Alexandru Ioan Cuza avea să îşi petreacă o noapte printre buzoieni. Domnitorul Cuza a făcut atunci popas la  Episcopia Buzăului și a fost relatat în presa vremii. De acest moment este legat şi botezul principalei străzi comerciale care a fost redenumită din „Strada Târgului” în „Strada Cuza Vodă”. Între 24 şi 25 ianuarie 1859, buzoienii au ieşit în stradă, în grădini şi pieţele publice, bucuroşi la auzul veştii alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Ţării Româneşti, act care genera unirea Principatelor. Cel mai reuşit banchet a fost dat în ziua de 29 ianuarie de căpitanul Nicolae Sabovici, la Cazarma Militară, unde s-a jucat Hora Unirii.

Actorii buzoieni au readus evenimentele de acum 164 de ani

Acesta este contextul în care Consiliul Județean Buzău alături de Muzeul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă au organizat evenimentele de la sediul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu” din această dimineață. De vor continua după-amiază, de la ora 16.00, la  Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, cu un concert Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” și Zinaida Julea. Accesul în sală se va face pe baza de invitații.

Reamintim că astăzi, 24 ianuarie,  spațiile expoziționale ale Muzeului Județean pot fi vizitate gratuit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker