Actualitate

Cum este promovat turismul buzoian în Elveţia

• Bal caritabil la Valea Lupului, în week-end

Sâmbătă, 16 noiembrie, începând cu ora 19,00, la Pensiunea Valea Lupului va avea loc un bal caritabil intitulat „Legendele Valea Lupului”, eveniment aflat la a treia ediţie. Balul este organizat de Asociaţia „Valup for you”, o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2016, care drept scop  realizarea de activităţi sociale, culturale, turistice şi ecologice. Prima activitate a Asociaţiei „Valup for you”  a fost un bal caritabil, profitul obţinut fiind folosit în scop social şi ecologic. Al doilea evenimentcaritabil, “Legendele Valea Lupului”, a fost organizat în anul 2018, suma donată de către participanţi fiind folosită în scop social şi turistic. Cornelia Fisher, preşedinta asociaţiei de la Valea Lupului, spune că şi cel de-al treilea eveniment caritabil va avea ca finalitate rezolvarea unor probleme sociale, dar şi promovarea turistică a zonei care este de o frumuseţe rară: „La acest evenimet strângem banii pentru familii defavorizate şi dorim să ­re­novăm o locuinţă pentru copii cu handicap din Pănătău. Acolo avem o casă pentru copii fără nevoi speciale, dar şi pentru cei cu handicap. Mai strângem bani şi pentru realizarea unui indicator pentru Muntele Chichilău, care este lângă Pensiunea Valea Lupului, o zonă încărcată de semnificaţii istorice. Cu două mii de ani în urmă, acolo au locuit dacii. Ca dovadă, în urma săpaturilor arheologice, au fost găsite trei urme de aşezăminte clasice”.

Un bal… cu legendă

La acest bal sunt aşteptate maxim 60 de persoane, având în vedere că locaţia de desfăşurare este Pensiunea Valea Lupului. De aceea, rezervarea locurilor la acest eveniment caritabil, care presupune o donaţie de minim 50 de lei, se poate face până în data de 14 noiembrie,  pe e-mail [email protected] sau la  telefon 0238.500.300. La acest bal vor participa şi 16 copii, îmbrăcaţi în costume naţionale, de la Liceul din Pătârlagele, care  vor prezenta momente de dans folcloric. De asemenea, alţi doi copii de la acest liceu îşi vor da concursul la realizarea unor frumoase momente de dans clasic : rumba, samba şi vals. Ei au participat şi la balul din 2018 de la Valea Lupului. La aceste repre­zentanţii  de dans se va adăuga şi un moment de teatru. Este vorba, după cum povesteşte preşe­dinta Asociaţiei, punerea în scenă a unei legende locale, de la Valea Lupului, pusă în valoare de un profesor universitar, care a făcut cercetări în dome­niul mitologiei româneşti. „Legenda o punem în scenă cu nişte copii de la Casa de copii. Va fi un teatru de umbre. Povestitoarea este o adolescentă de liceu”, mai spune Cornelia Fisher. De asemenea, o să fie organizată o tombolă, iar un DJ voluntar va menţine o atmosferă de voie bună.  Locaţia va fi împodobită cu decoraţiuni confecţionate de copii şi de preşedinta organizaţiei şi va avea tema ,,Ziua Recoltei”.

Va fi şi o masă delicioasă în stil traditional, românesc, promit organizatorii, cu ape­ritiv bogat şi sarmale cu mămăligă şi smântână şi multe prăjituri, plăcinte şi, eventual, un tort. Produsele vor fi aduse de prietenii asociaţiei. „Nu vrem să cum­părăm nimic, dacă e posibil. Sarmalele le facem noi, la pensiune, iar aperitivul vine din donaţii; prietenii ne aduc brânză, carne şi legume”, spune Cornelia Fisher, preşedinta asociaţiei care organizează balul caritabil.

Prieteni în ţară şi peste hotare

Cu toate că nu are decât cinci membri, Asociaţia de la Valea Lupului este foarte activă, reuşind cu ajutorul prietenilor şi a voluntarilor să desfăşoare şi activităţi de ecologizare. Cea mai recentă activitate de acest fel a avut loc în luna iunie. „Mereu stabilim diferite scopuri acţiunilor caritabile. La celelalte baluri banii strânşi au fost folosiţi în scop social şi în scop ecologic.  Cazurile sociale le identificăm singuri, dar şi prin prietenii noştri. Avem Centrul de zi <Izvorul ­spe­ranţei> la Pănătău, patronat de Asociaţia «Amurtel», cu care colaborăm”, spune Cornelia Fisher, preşedinta Asociaţiei „Valup for you”. Organizaţia a luat naştere odată ce Cornelia Fisher, cetăţean elveţian, a aflat de la prietenii săi care activau în Asociaţia Amurtel România şi ajutau copiii cu dizabilităţi şi din familii dezorganizate despre frumuseţea acestor locuri. „După Revoluţie, au fost foarte mulţi copii abandonaţi şi după discuţii cu prietenii mei din Asociaţia <Amurtel România> care a avut membri în zona Pănătău şi Pătârlagele am ales zona. Şi Elveţia are munţi şi natură, dar aici îmi place foarte mult natura care este neatinsă. Asta e foarte interesant. La noi avem acolo un hotel, acolo un restaurant, acolo o pensiune, adică e pusă în valoare, dar asta este şi un pericol pentru natură. Trebuie să avem foarte mare atenţie şi grijă pentru natură. Ţin legătura cu prietenii din  Elveţia; deocamdată nu vin foarte mulţi pentru că nu este zonă turistică; dar o să fie zonă turistică mai dezvoltată pentru că avem aşezările rupestre la Colţi, muzeul Chihlimbarului, lacul Siriu, mănăstirile Cio­lanu, Cârnu, Răteşti. Asta este interesant în zonă, ca să nu mai vorbim de Vulcanii Noroioşi, un fenomen unic în Europa”, a spus Cornelia Fisher.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker